Ibanez P értékelése


Ibanez P>!
Anna Sewell: Fekete Szépség

Ezt a bestek bestje nálam, a kedvenc könyvem. Nem tudom, hányszor olvastam már, gyerekkoromban többször is egy évben, aztán évente legalább egyszer. Biztos, hogy a legtöbbet általam olvasott könyv, a többiek a nyomába se léphetnek. Most pár éve nem olvastam, úgyhogy itt volt az ideje. Szinte már kívülről fújom, úgyhogy pikk-pakk kiolvastam, és noha minden részletére emlékszem és tudom, akkor sem unalmas. Imádom! A lovakat is imádom, de Fekete szépség történetéről mindig dédapám lova jut eszembe, Bársony, akit én bár nem láttam, de apukám mesélt róla, ő is fekete volt, ezért is kapta a Bársony nevet (s a történetet hallva fogadtam meg, hogy első lovam Bársony lesz, úgy is lett). Gyerekként, mikor olvastam Fekete szépség történetét, plusz a Pejkó sorozat nagy kedvencét, Fekete Medvét, minden álmom egy fekete ló volt (olyan robusztus, mint Fekete Medve, nem csoda, hogy a fríz ló a kedvencem).

A történet kedves, állatszerető, megvannak benne a jók és gonoszok, kik vagy elnyerik jutalmukat/büntetésüket, vagy nem, tehát nem minden habcsókos pite a könyvben, meghalnak emberek, lovak, kedvencek a történetben. Próbál tanítani, állatszeretetre, odafigyelésre mások (emberek is) iránt. Mindig szerettem benne az illusztrációkat is. Szóval nálam mindig Nr. 1 marad ez a könyv és úgy kötelezővé tenném, mint a pinty :-D

ui: egy dolog nem hagyott soha nyugodni a történetben, vagyis inkább kettő, emlékszem régen is bajom volt vele :-D Egyik, hogy Gordonék egyszer sem érdeklődtek a kedvenc lovuk iránt a későbbi gazdáknál? Másik, hogy Jerryék elköltözésénél fel sem merülhetett, hogy esetleg viszik magukkal a lovat? Bakker, vidékre mentek, saját ház, stb. szerintem ha akarták volna, elvihették volna legalább Szépséget magukkal… (kicsit könnyen mondtak le róla az előző gazdák, úgy érzem, kedvenc így, kedvenc úgy, de aztán el is van felejtve)


Anna Sewell: Fekete Szépség

Anna Sewell: Fekete Szépség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az állattörténetek egyik legszebbikét Anna Sewell (1820-1878), angol írónőnek köszönhetjük. Társai, barátai voltak az állatok. Krónikus betegsége miatt már gyermekkorától élete összekapcsolódott pónijával. Csak pónifogaton tudott kimozdulni otthonából, így hőse, a póni, a legközvetlenebb ismerőse volt, „akin keresztül látta a világot". Egyetlen, világhírű műve a Fekete Szépség a gyermekirodalom klasszikusa, egy ló önéletrajza. Könyvét a világ számos nyelvére lefordították. A rendkívül intelligens, gyönyörű ló, életében többször gazdát cserél, és ennek során sok emberi rosszal, gonoszsággal, kegyetlenséggel találkozik. A könyv rólunk, emberekről is szól, morális tisztasággal tanítva azt, hogy feladni soha nem érdemes. Fekete Szépség története a jó győzelmét ünnepli a rossz felett, és erősíti bennünk azt a hitet, hogy érdemes „embernek" maradni elembertelenedett világunkban. Sewell főhősének sorsa is végül jóra fordul, és eljut a szerető gondoskodáshoz.

Hirdetés