Lalauda értékelése


>!
Lalauda
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Érdekes történetek voltak, és mindenképpen azt gondolom, hogy jó volt így egyszer elolvasni. De elég is volt. Néha az egész unalmassá, vontatottá vált – más történetek viszont érdekesek és olvasmányosak voltak.
Sok történet inkább csak látszólag a pletykákat és a rosszindulatú kortársak terjesztette „legendákat” sorolta fel, amit a szerző itt-ott meg is említ. Egy-egy ismertebb történetnél kicsit hiányérzetem is volt, kicsit olyannak tűnt, mintha csak egyféle nézőpontot mutatna be. Talán pont a rosszakarókért. Így hitelesnek nem éreztem, de talán nem is ez a célja.
(Tudom, hogy Magyarországon nem volt annyira különbség a hercegnő-hercegné és a király lánya illetve a hercegnői/-néi rang között, de egy ilyen könyvben azért nem lett volna rossz, ha odafigyelnek egy kicsit. Vagy legalább következetesen van használva…)


Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Gyermekként számtalan mesét hallhattunk a szebbnél szebb hercegnőkről, királykisasszonyokról, amelyek szinte mind az „…és boldogan éltek, míg meg nem haltak…" fordulattal, a sírig tartó boldogság varázslatos ígéretével értek véget. A valóságban azonban, ahogy a legtöbbünk esetében, úgy a hercegnőknél sem magától értetődő a boldog és gondtalan élet lehetősége. Sokan közülük ugyan koruk elbűvölő, bájos és nagyra becsült személyiségei voltak, de legalább ennyien akadtak közöttük olyanok is, akik gátlástalanul visszaéltek hatalmukkal, becsapták környezetüket, vagy eltékozolták a családi vagyont. Stephanie von Hohenlohe hercegnő például náci kém volt. Sisi, a magyarok királynéja minden este nyers húsból készült arcpakolással tért nyugovóra. Clara Ward, az úgynevezett „dollárhercegnő" megszökött hercegétől egy cigányprímással, Rigó Jancsival. Ha más nem is, annyi bizonyos, hogy mindannyian igazi hercegnők és ízig-vérig nők voltak. Kíváncsi a különc hölgyek nem mindennapi életére? A Botrányos hercegnők az ő történetüket meséli el.

Hirdetés