Hintafa P értékelése


>!
Hintafa P
Mészöly Ágnes: Egy másmilyen nap

Számtalan alkalommal morfondíroztam már azon, milyen lehet XY bőrében élni, csak egy napra. Akiről én azt gondolom, hogy sokkal könnyebb/jobb/izgalmasabb az élete, valójában hogyan létezik. Most megkaptam. Kár, hogy pár évtizeddel kamaszlétem után került a kezembe. Ettől függetlenül nem hullott terméketlen talajra, mert odaadtam R-nek, aki kamaszéveinek legnehezebb pillanatait éli meg. (Neki erről a biztonság kedvéért nem szóltam. Valószínűleg csak annyit él meg a dologból, hogy az átlagnál több, gondosan válogatott könyvet nyomok a kezébe.)

A koncepció az, hogy végigkísérünk néhány kamaszt egy hétköznapjukon. Nem csupán baktatunk a szereplők mellett, hanem szinte belebújva a bőrükbe kísérjük őket a felkeléstől, az elalvásig. Átéljük mindegyikük napi rutinjának nyűgét, minden gondolatukat, érzésüket. Míg az első részben teljesen „hétköznapi” életet* élő fiúk-lányok kaptak főszerepet, a folytatásban olyanok mesélnek, akik nem, vagy nem úgy járnak iskolába, mint társaik. Vannak olyanok, akik kiemelkedően tehetségesek a zenében, táncban, valamilyen sportban, ezért eltérőek a napjaik. Vagy attól különlegesek ahol élnek (pl. Krisna-faluban), esetleg azért, mert nem hagyományos iskolákba járnak, netán betegségük miatt nem is tudnak iskolába járni.

Ezeket az apró mozaikokat Mészöly Ágnes a tőle megszokott módon könnyed, olvasmányos stílusban illeszti egymáshoz. Kötőanyaguk -ez mindig lényeges egy ifjúsági könyv esetében, hiszen ellenkező esetben darabjaira hullik az egész felépítmény- a hitelesség. Elbeszélői stílusában nincs semmi erőltetett, felnőttes manír. Az ilyesmitől rendszerint kitör a frász, mert a leereszkedő, túlerőltettt stílust megérzi a célközönség és nem veszi jó néven.
Igazi, hús-vér kiskamasz gondolatokat fogalmaz meg, kamasz nyelven. Ami különlegessé varázsolja az egyfelől a gyerekek hozzáállása saját életükhöz.
Nem állítom, hogy minden kockáját egyforma izgatottsággal olvastam volna, de a nagyképpel elégedett vagyok.
Folytatás itt:
http://hintafa.blog.hu/2017/07/29/meszoly_agnes_szabadl…

4 hozzászólás

Mészöly Ágnes: Egy másmilyen nap

Mészöly Ágnes: Egy másmilyen nap

Zsófi színdarabokban játszik, Misi zongorista, és szerte a világon koncerteket ad. Zsolti tornász, Kata arra tette fel az életét, hogy sakkozó legyen. Bence leukémiás, és gyakran jár kezelésekre, Laci a híres Gyermekkórusban énekel. A nagy sikerű Ez egy ilyen nap című könyv folytatása, ezúttal olyan, tizenéves gyerekek igazi történetével, akiknek valamiért különleges az életük.

Hirdetés