GytAnett P értékelése


GytAnett P>!
Samantha Shannon: Csontszüret

Hajajj, de régóta halogattam már ezt a könyvet. Motivációként több kihíváshoz is megadtam, de most kettőre is kiválasztották nekem, úgyhogy muszáj volt most már elolvasnom. Egy kérdésem maradt: miért is halogattam eddig? :)
Bevallom, az elejétől nagyon megijedtem. Amikor a az 50. oldal környékén még mindig nem igazán értettem, hogy miről van szó, azon gondolkodtam, hogy mások mégis miért szeretik annyira azt a könyvet. Aláírom, tényleg egy eszméletlen jól felépített világról van szó, amit nyilván be kell mutatni, csak éppen a konkrét bemutatás része maradt ki. Csak időközben derült ki, hogy olyan szavak, mint pl. a lux mit is jelentenek. Az elején tényleg nagyon zavaró volt, de szerencsére nem adtam fel. :)
Ritkán mondok ilyet, de minden karaktert nagyon szerettem. Mindegyik szereplőnek megvolt a maga története, a maga személyisége, és ugyanúgy, mint a valós világban, vannak jók és rosszak.
A kedvenc szereplőm nyilvánvalóan Arcturus volt. Még az elején sem utáltam, amikor az olvasók többsége még igen. Annyira máshogy viselkedek, mint a többi rephaita, hogy nem bírtam utálni. Biztos voltam benne, hogy ő jó fej lesz. :) A könyv végére sem lett számomra teljesen tiszta a rephaiták múltja, jelene, jövője, meg hogy egyáltalán pontosan hogy kerültek a Földre, meg hogy mégis miért vannak még mindig itt, egyáltalán mik ők?
spoiler
Paige igazi badass szereplő. Már alapból úgy ismerjük meg, hogy a bűnbandánál a fejes jobbkeze. Aztán csak még több bizonyítékot kapunk arra, hogy nem könnyen futamodik meg. A félelem nyilvánvalóan benne van, de rajta valahogy nem látszik. Én is ilyen akarok lenni. Csak menni és csinálni a dolgomat, segíteni másoknak, akár a szabályok/törvények áthágásával.
Ez egy olyan könyv, amit tökéletesen át lehet emelni a mai világba: hogyan hat a népbutítások, mások gyűlölete stb. Rengeteget lehetne erről beszélni. Adott esetben simán el tudnám képzelni kötelező olvasmánynak, mert tényleg témát érintően lehetne vitázni. És ennek még lenne is értelme talán. :D
Nem is kérdés, hogy folytatom-e a második résszel. Bár kétségbe vagyok esve, mert biztos vagyok benne, hogy nagyon fog tetszeni, de harmadik rész nélkül mit csináljak? Pláne, hogy nem is lesz harmadik magyarul… :(
A fél csillag levonás amiatt járt, mert még a végére sem értettem sok dolgot, de remélem, későbbiekben minden tisztázódni fog. :)

5 hozzászólás

Samantha Shannon: Csontszüret

Samantha Shannon: Csontszüret

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Samantha az új J.K.Rowling
The Sunday Times

Sötét bűbáj és gonosz varázs a fantasy szerzők új generációjának legjobbjától.
Booklist

A szindikátusnak dolgoztam. Ha úgy vesszük, hacker voltam. Nem gondolatolvasó, inkább elmeradar, aki az éterre hangolódva fogta annak minden rezdülését. Olyasmit is érzékeltem, ami nem a közvetlen közelemben történt: rögtön tudtam, ha kint, az utcán végigsétált egy látó, és megéreztem, amikor Covent Gardenben gyülekezni kezdtek a lelkek. Amint rákapcsoltak a létfenntartó gépekre, a Seven Dials egy mérföldes körzetében bármit kiszagoltam az éterben. Ha bárkinek kedve támadt a I-4 szennyesében turkálni, Jaxon záros határidőn belül már ugrasztott is. Meggyőződése szerint ennél sokkal többre is képes lehettem volna, de Nick minden kísérletezést megtiltott. Fogalmunk sem volt, milyen következményei lennének rám nézve.

2059. Scion London.
Paige Mahoney látszólag egy átlagos tizenéves lány, aki titokban egy alvilági szervezetnek dolgozik. Kisstílű lopások helyett ő nagyobb tétben játszik. Paige egy álomhacker, aki feltöri mások elméjét, és a gondolataikban kutat fontos információk, összeesküvési tervek után. Mindezt pénzért. Egy nap azonban sötét és gonosz erő keríti hatalmába… beláthatatlan következményekkel
Oxford több évszázada lekerült a térképről, azóta titkos börtönváros, ahol a paranormális bűnözőket tartják fogva egy idegen faj felügyelete alatt. A rephaiták belőlük toboroznak a hadsereget, hogy véghezvigyék titkos tervüket. Paige mentora és kiképzőtisztje Arcturus, a vérhitves, aki halálos ellensége az embereknek. Ahhoz, hogy szabaduljon, be kell törnie mestere elméjébe, és fel kell fedni a titkát…

A The Bone Season trilógia, akár a Mátrix és Az éhezők viadala, korunk nagy sagája. A könyveket immár 24 országban magas előlegért vették meg a legjobb ifjúsági-fantasy kiadók, a történetből készülő filmet a Hobbit stábja készíti, akár az új Twilight is lehet belőle.

Hirdetés