Joshua182 értékelése


>!
Joshua182
Szélesi Sándor (szerk.): Falak mögött a világ

A jelenleg 73%-on álló molyos átlagánál picit jobbnak érzem ezt a novelláskötetet.
A kizárólag magyar szerzőket felvonultató válogatás sok témát érint, megfelelően változatos, különböző hangulatvilágok jellemzik, emiatt a színvonal sem egyenletes. Ugyanakkor számomra érezhető volt – még ha időnként csak elvontan, minimálisan is – egy laza, közös tematika, amely a szereplők belső vívódása köré épül.
Kellően sokszínű ahhoz, hogy minden ízlésvilág találjon benne értéket, nem bántam meg, hogy elolvastam. Leginkább Benyák Zoltán: Sapiens, Királyházi Csaba: Nikotin city és Horváth György: Prospektus c. novellái tetszettek, de Szilágyi Zoltán: Az utolsó Kocka és Mészáros András: Rossz konfiguráció c. írásai is a jobbak között voltak.
Ebben a karcban röviden, egyenként is értékeltem a novellákat:
https://moly.hu/karcok/902002
(Cselekmény tekintetében nem, de a témák kapcsán fennállhat némi spoiler-veszély)


Szélesi Sándor (szerk.): Falak mögött a világ

Szélesi Sándor (szerk.): Falak mögött a világ

A Falak mögött a világ irodalmi antológia a kortárs hazai sci-fi szerzők írásaiból nyújt egy kiemelkedő válogatást. Témájuk a fantasztikum, a bennünket kísértő, kézzelfogható és láthatatlan falak. A kötetben olvasható tizennégy elbeszélés bepillantást enged egy olyan korba, ahol az emberek kapszulákba zárva egy szebb jövőről álmodnak, ahol letűnt világok rejtőznek a jövő városai alatt, ahol nikotintól sárgák az utcák és a terek, és ahol az emberek megbontják a tér és idő állandóságát azért, hogy legyen idejük szabadságra menni. Megismerhetünk egy különleges flóra-birodalmat, ahol bioetikusok etikátlanságot készülnek elkövetni, főhőseink a szétguruló emlékek nyomát hajszolják egy tóruszban körbe és körbe, vagy éppen tájékozatlanságuk következményeit nyögik. Megtudjuk, hogyan érhető el az igazi szabadság, vagy éppen miért nem lehet tökéletes egy androidokkal tökéletesített világ. Az írások messzi bolygókra nyitnak teret, miközben mindennapi valóságunkat a lehető legkisebbre szűkítik. A történetek sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tudomány, a misztikum, a horror és a gőzpunk határai összemosódnak a fantasztikum mezsgyéjén.

Hirdetés