dtk8 P értékelése


>!
dtk8 P
Bolesław Prus: A fáraó

Nagyon nagy elvárásokkal kezdtem neki ennek a könyvnek, mert olyan valaki mondta, hogy a kedvenc könyve, akinek nagyon adok a véleményére.
Csalódás volt. Nem tudom nem összehasonlítani a Mika Waltari Szinuhéjével, ami nagyon jó (most megnéztem, arra 4 csillagot adtam anno, hát a Fáraó tükrében Szinuhe emléke egészen megszépül.) Az egy teljes egész történetet ír le, itt úgy éreztem, hogy épp csak belekezdenénk a történetbe, persze bőven túlragozva azt, aztán véget is ér. Nem volt íve a dolognak, a főszereplő, aki nagyon ellenszenves volt, átesett némi jellemfejlődésen, de az nem volt katarktikus. Ami pozitívum benne, hogy Egyiptomról szól, mert az azért mindig izgi. De inkább mást anjánlok. Szinuhét.

2 hozzászólás

Bolesław Prus: A fáraó

Bolesław Prus: A fáraó

A nagy lengyel realista írónak ez a műve az ókori Egyiptomba visz bennünket. Várakozással ismerkedünk meg a regény hősével, a fiatal fáraóval, és egyre növekvő érdeklődéssel követjük útját. Nagyra törő uralkodó ő: országát hatalmassá akarja tenni, és segíteni az elnyomott, kiszolgáltatott parasztság sorsán. De tervei végrehajtásában megakadályozza a főpapság, mely a világi hatalmat is kezébe akarja ragadni, és a fáraót bábként rángatni. A fáraó és a főpapság között összetűzésre kerül sor. A fiatal fáraó elpusztul a küzdelemben, de eszméi annyira élőek és erősek, hogy éppen ellenfelei kénytelenek azokat megvalósítani. A mű nemcsak színes, lebilincselő olvasmány, hanem tanulságos korrajz is. A szerző mesteri kézzel eleveníti fel a társadalmi hátteret, megmutatja az egymással szemben álló rétegeket, megismertet bennünket az ország mindennapi életével, kultúrájával, vallásával.

Hirdetés