Szécsi_Balázs értékelése


>!
Szécsi_Balázs
Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

A Törvény ötvözete nekem sokkal szimpatikusabb volt, mint a ködszerzet-sorozat. Köszönhetően valószínűleg annak, hogy az alapokat már megismertem Vin kalandjai közben.

Így hogy az embernek van rálátása mind a ferukímiára, mind az allomanciára, már jelentősen pörgősebb a történet. Nem kell magyarázni oldalakon keresztül, hogy miért jó ha valaki martalóc, petákos, vagy ingás. Ezek ugyanis már mind ismert képességek. Viszont ami tetszett, hogy Sanderson megint vitt egy csavart a rendszerbe azáltal, hogy létrehozta az ikerszerzeteket. Ők egyszerre ferukímisták és allomanták, ezáltal ismét kiélhette a kombinálós-variálós fétisét az író.

A főszereplő Wax Ladrian kénytelen visszatérni a fővárosba, miután apja elhalálozik. A családi ügyek átvétele elég nehezen megy, hisz a Végeken ő volt az egyik legismertebb rendfenntartó. Nem is bír megülni a babérjain, ehelyett belebonyolódik a főváros intrikáiba. A történet egy nyomozás köré összpontosul, miközben elejtett megjegyzésekből megismerjük a ködszerzet-könyvek utáni események egy kis részét is. De ez a regény nem történelemlecke, hanem egy igazi pörgős nyomozó-történet, a főszerepben két (Wax régi társa, Wayne is csatlakozik a mókához) western-stílusú sheriffel.

Sanderson ismét nagyot alkotott, mert nem esett abba a hibába, hogy mindent a régi kerékvágásban folytasson, hanem megint tudott újat mutatni. Ezen kívül a történet is nagyon jó lett, szerintem még jobb is, mint az első trilógiája. A karakterek – fő- és mellékszereplők egyaránt – szokás szerint érdekesek és kidolgozottak, ráadásul itt még a főellenfelet is nagyon eltalálta.

Egy szó mint száz, jöhet a következő rész. :)


Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson, az ünnepelt Ködszerzet-trilógia után most ismét visszatér abba az epikus világba, amely megalapozta helyét a világ elsőszámú fantasy írói között.

A Ködszerzetben megismert események óta eltelt háromszáz évben Scadrial átalakult. Soha nem látott magasságú tornyok törnek az ég felé, vasút- és csatornahálózat szeli át a tájat. Ám ez a világ még mindig a mágia otthona.

Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Kobold és a többiek már bekerültek a történelem – vagy a vallás – nagy alakjai közé, de az allo­mancia és ferukímia ősi mesterségeinek még a tudomány megújulása ellenére is van hely ebben az újjászületett világban. A városokon túl húzódó, gyéren lakott Végeken a mágia alapvető eszköz a rendet és igazságszolgáltatást fenntartó bátor férfiak és nők kezében.

Közéjük való Waxillium Ladrian is, a ritka ikerszerzet, aki mívesként fémekre taszít, viszont ferukimistaként csökkenteni vagy növelni tudja a testsúlyát. A Végeken eltöltött húsz esztendő után Wax egy családi haláleset miatt kénytelen visszatérni a metropoliszba, Elendelbe. Fel kell vennie a nemesi ház fejének halálával megüresedett posztot, ami nagy feladatokat ró rá, és méltóságteljes viselkedést követel meg tőle. Legalábbis Wax így hiszi, amíg csak számos kaland közepette rá nem döbben, hogy a város előkelő kúriáiban és elegáns fasorai alatt még a puszta Végek banditáinál is sokkalta nagyobb veszedelem rejtőzik.

Hirdetés