BubuMaczkó P értékelése


>!
BubuMaczkó P
Frances M. Doss: A fegyvertelen katona

Frances M. Doss: A fegyvertelen katona Egy nem mindennapi hős története

Desmond Doss történetével egy dokumentumfilmben találkoztam először, azóta el szerettem volna olvasni ezt a könyvet. Kár volt ennyit várnom rá, mert a dokumentumfilm és a tavalyi mozifilm is sokkal lényegretörőbbek ennél, és nem éreztem rajtuk egy percig sem, hogy meg akarnak téríteni.
Desmond második felesége írta a könyvet, és sajnos nem túl jól. Ha élettörténetnek írta, aránytalan lett: bizonyos beszélgetések szó szerint le vannak írva, némelyik feleslegesen, utána meg több, mint harminc év kimarad (amit hogy hogynem az első feleségével és a kisfiukkal töltött boldogan).
Valószínűleg azért sem tetszett, mert ateista vagyok, és gyakorlatiasabb annál, hogy az emberi jóindulatot, cselekedeteket is pusztán Isten gondoskodásának tekintsem, vagy el tudjam nézni a Hetedik Napi Adventista Egyház erős propagandáját, ami annyira átitatja ezt a könyvet, hogy Desmond hőstettei felett majdnem elsiklik. Plusz többet írtak a folyamatos kérelmeiről, hogy megkapja a szombati eltávjait, mint arról, amire mindenki kíváncsi: milyen rendkívüli módon mentett meg annyi embert anélkül, hogy egy életet is kioltott volna.
De – akárhogy is – megismerhettem jobban ennek a rendkívüli embernek az életét…


Frances M. Doss: A fegyvertelen katona

Frances M. Doss: A fegyvertelen katona

Desmond Doss szinte hihetetlen élettörténete, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén 75 bajtársa életét mentette meg úgy, hogy ő maga nem viselt fegyvert. Vallási meggyőződése volt, hogy noha hazája igazságos háborút vív, neki magának nem szabad ölnie. Szanitécként több alkalommal is egymaga hozta ki sebesült bajtársait az ellenséges vonalak mögül vagy a tűz alatt tartott senkiföldjéről, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Doss volt az első olyan katona, aki lelkiismereti okokból megtagadta a fegyveres szolgálatot, és megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, Amerika legmagasabb katonai kitüntetését.
Az életrajzból azonos címmel, Mel Gibson rendezésében készült mozifilm 6 Oscar jelölést kapott 2017-ben!

Hirdetés