DaTa P értékelése


>!
DaTa P
Fábián Janka: Búzavirág

Négy éve olvastam az első könyvet Fábián Jankától. Az angyalos ház meglehetősen kellemes olvasmány volt, végül négy csillagra értékeltem, mert hagyott azért bennem hiányérzetet a végére, többet ki lehetett volna hozni egy jó alapötletből. A rákövetkező évben olvastam A német lányt tőle, ami az abszolút mélypont volt. Katasztrófa. Olyan ponyva, hogy azt hittem, egy életre lemondok erről az íróról eztán. Ilyet azért nem sokan tudnak elérni nálam (van, akinek sikerül, ld. Müller Péter vagy Coelho, akiket, ha fizetnének érte sem olvasnék soha többé ebben az életben), úgyhogy adtam azért neki most még egy esélyt, így jutottam el a Búzavirághoz. Ami tulajdonképpen nem volt rossz. De nem volt jó sem. Az első negyede, Mimi gyermekkora tisztességesen megírt történet, kellemesen hömpölyögnek a mondatok, nincs benne persze igazán hatalmas magasság vagy megrendítő mélység sem, de összességében igazán kellemes. Olyan kis langyos-habos-babos. Aztán eljön a háború, és a színvonal lapról lapra süllyed, hogy eljusson a végére Hollywood bűzös mocskába, a totális semmitmondásba. Kedves Fábián Janka! Nem muszáj feltétlenül regényeket írni, csak hogy meglegyen a hossz, ha nincs meg az igazi, végig kitartó mondanivaló. Milyen jó lett volna Mimi gyerekkorát egy rövid novellába összerakni! És nem így elcseszni a végére az egészet, húzni, mint a rétestésztát, és aztán mondani egy nagy büdös semmit!


Fábián Janka: Búzavirág

Fábián Janka: Búzavirág

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Emíliát már kislányként elbűvöli a színpad varázsa, és az akkoriban még újdonságnak számító mozgókép. Udvarlójával, Vincével még egy amatőr filmet is forgatnak a lány főszereplésével, amellyel kapcsolatban nagyratörő terveik vannak. Ám a Nagy Háború kitörésekor a fiút elviszik katonának, Mimi pedig ápolónőként utazik ki a frontra, hogy megkeresse szerelmét…

A háború végeztével Mimi mindenét elveszíti: a vőlegényét, az egészségét, még színészi karrierje is derékba törni látszik. A lány azonban nem adja fel – többek közt Vince emlékéért is elhatározza, hogy beteljesíti régi álmukat, és rövid kitérők után Hollywoodban próbál szerencsét. Pálóczy Emília hamarosan Mimi Hamiltonként ünnepelt sztár lesz a kor filmcsillagainak oldalán, de vajon a sikerekben és csillogásban megtalálja-e az elveszített boldogságot?

Fábián Janka Búzavirág című regényében az Ághfay-kúria újabb nemzedékének sorsát követhetjük végig a huszadik század első évtizedeiben.

Hirdetés