kvzs P értékelése


>!
kvzs P
Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

Régen éreztem, hogy egy kötet címe ennyire pontosan illene a beltartalomhoz: ezek a novellák igazi sötét, borongós hangulatú történetek, gyönyörű nyelvezettel előadva. Vagyis tényleg gonosz mesék, ahol nem a szereplők mélysége, vagy a történetek kidolgozottsága az igazán lényeges, hanem az atmoszféra, a világ amit teremteni képesek.
Smith az előző évszázad első harmadában alkotta meg Averoigne világát, amely az eltel idő ellenére is gyönyörű, költői homályba burkolózik.
Nagyon tetszett a kötet szerkesztése, vagyis hogy megismerhettünk a novellákból több változatot, vagy befejezést is, illetve láthattuk, hogy a kezdeti ötlettől hogyan fejlődött késszé egy-egy történet.

4 hozzászólás

Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

A megkeseredett szívű kőfaragó szobraiban legtitkosabb vágyai és érzései ébrednek gonosz életre. A bosszúszomjas halottidéző óriási gólemet küld Vyônes városa ellen, s egy volt tanítványára hárul a feladat, hogy minden varázstudományát latba vetve szembeszálljon vele. Egy üstökösről félelmetes szörnyeteg ereszkedik a Földre, s az egyház kénytelen egy fekete mágussal szövetkezni, hogy véget vessen garázdálkodásának. Ilyen és ehhez hasonló rémségek és furcsaságok várnak az olvasóra, aki Clark Ashton Smith kimeríthetetlen képzelőerővel megformált világába látogat.

Smith ugyanabban az időszakban élt és alkotott, mint a természetfölötti irodalom nagy klasszikusa, Lovecraft – akivel ugyan sohasem találkoztak személyesen, de rengeteget leveleztek és baráti viszonyban voltak. Lovecraft neve holta után világhírűvé vált, Smith vele egyenrangú munkásságát azonban kevesebben ismerik: műveinek átfogó, kritikai igényű kiadására angol nyelven is meglepően későn került sor – vállalkozásunk tehát ebben az összevetésben is naprakésznek mondható.

Kötetünk – melyet bevezetőnek szánunk a szerző életművébe – a középkori Franciaország fiktív tartományában, Averoigne-ban játszódó elbeszéléseket gyűjti csokorba. Smith páratlan költői érzékkel nyúl bármilyen témához, legyen szó természetfölötti rémségek pusztításáról, elvarázsolt erdők titkairól vagy furcsa és groteszk személyek dekadens vágyairól. Képzeletének szüleményei oly tarkán elevenednek meg az olvasó előtt, mint valami álom – a bizarr és nyugtalanító fajtából, amelyből nem kínál menekvést az irgalmas ébredés.

„A puszta démoni furcsaság és a buján tobzódó fantázia terén talán egyetlen ma élő vagy megboldogult író sem múlja fölül Mr. Smitht.”
H. P. Lovecraft

Hirdetés