ujhelyiz P értékelése


>!
ujhelyiz P
Joe Abercrombie: Before They Are Hanged

Nem tudom, hogy miért vettem meg ezt a könyvet (és a sorozat harmadik részét). Az első könyvben láttam potenciált, de leginkább az volt vele a gondom, hogy leginkább egy prológus. Most, a második kötet után azt látom, hogy valami megkezdődött, de gyanúsan értelmetlen a nagyobb történet szempontjából.

A könyv három fő szálon megy, amiből kettőt lezár, és egy újat elkezd, de összességében nem jutottam előre a világ megértésében: azt látom, hogy van egy rohadék birodalom, akit egy másfajta módon rohadék másik birodalom és egy rohadék barbár törzs próbál meg egyszerre megdönteni. Miért? A könyv elhint néhány utalást, de látszólag semmi nyomós indoka sincsen.

A világ birodalmairól megtudunk dolgokat, megismerjük a mágusok rendjét, valamint azt, hogy miért fontos az első törvény (ehhez képest mégis mindenki meg akarja szegni…), de összességében megint nem értem, hogy mire akar kilyukadni az egésszel.

A karakterekkel is hasonló a problémám: mindegyikük vagy arrogáns, vagy az volt, de megpróbálja kinőni, és ezt többnyire kombinálja valami iszonyú tragikus sorssal. Céljuk az nem igazán van, így nem is tudjuk, hogy merre tartanak. Jellemfejlődés helyenként adagolva lett, de összességében ezen az ágon sem jutottunk sokra.

Ugyanakkor a könyvnek egy pozitív aspektusa, hogy a világ könyörtelen mivolta tényleg nem csak vicc, nem csak beígéri, hogy problémák lesznek, hanem tényleg a lehető leggusztustalanabb dolgok történnek, amik a ritka (nagyjából) pozitív karaktereket elég gyorsan felzabálják. Ez ennek a világnak egy igen szigorú alappillére.

Emellett a fő karaktereinket megismerjük, a motivációikat részben át is látjuk. Ezt a gondolataik ismertetésén és a cselekedeteiken keresztül egyaránt megtehetjük. Csak legalább egy lenne közöttük, akinek a sorsa érdekelne…


Joe Abercrombie: Before They Are Hanged

Joe Abercrombie: Before They Are Hanged

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Superior Glokta has a problem. How do you defend a city surrounded by enemies and riddled with traitors, when your allies can by no means be trusted, and your predecessor vanished without a trace? It's enough to make a torturer want to run – if he could even walk without a stick.

Northmen have spilled over the border of Angland and are spreading fire and death across the frozen country. Crown Prince Ladisla is poised to drive them back and win undying glory. There is only one problem – he commands the worst-armed, worst-trained, worst-led army in the world.

And Bayaz, the First of the Magi, is leading a party of bold adventurers on a perilous mission through the ruins of the past. The most hated woman in the South, the most feared man in the North, and the most selfish boy in the Union make a strange alliance, but a deadly one. They might even stand a chance of saving mankind from the Eaters. If they didn't hate each other quite so much.

Ancient secrets will be uncovered. Bloody battles will be won and lost. Bitter enemies will be forgiven – but not before they are hanged.

Hirdetés