Droci P értékelése


>!
Droci P
Benedek Szabolcs: A vérgróf

Hihetetlen, hogy közel 4 év után végre sikerült olvasott példánynak jelölnöm ezt a könyvet (lásd: https://moly.hu/karcok/207931). El sem hiszem, hogy 4 évet kellett arra várnia, hogy megismerjem a történetét.
Nem bántam meg az olvasást, habár nem mondanám egy kiemelkedő műnek, de arra pontosan elég, ha egy 1900-as években Budapest utcáin csatangoló szereplők között szeretnél te is sétálni. Tetszett nagyon, hogy sokszor olyan helyszínekről olvashattam, amely a mindennapi életemben is előfordul.
Az, hogy a regény az akkori kor híres – neves szereplőiből is merít, csak még inkább hitelessé, színesebbé tette a történetet.
Kíváncsi voltam nagyon, hogy az 5 főszereplő összekapcsolódása hogyan lesz teljes Saint – Germain grófjával. Volt amit kicsit elnagyoltnak, kidolgozatlannak éreztem, volt amelyik meg hitetlenkedésre adott okot és nagy csavart jelentett számomra. Amikor a vége felé már az utalások meg voltak a gyilkos kilétére, a csattanó nem sok újdonságot tartogatott számomra.
Ha a szereplőket nézem, akkor senkit sem tudtam igazán megkedvelni, sokszor volt az az érzésem, hogy mindenkiből csak egy parányi szeletet kaptam és az igazi emberi cselekedet miértje néha hiányérzetet okozott.
spoiler
Sőt van egy olyan sanda gyanúm, hogy ha valaki fél év múlva megkérdezné a történet cselekményét, nem biztos, hogy emlékezni fogok rá.
Viszont azért külön szerettem, hogy több mindennek is utánanéztem a modern kor technológiájával, így a tudásom egy kicsit frissítve lett mind a 19. század budapesti életviteléről, mind pedig a híres-neves Drakula gróf szempontjából.


Benedek Szabolcs: A vérgróf

Benedek Szabolcs: A vérgróf

Mindig esténként tűntek elő, néha csapatosan, többnyire azonban egyedül. Hogy pontosan hogyan és mikor érkeztek, arról senki nem bírt megbízhatót mondani. Volt, aki azt állította, hogy ugyanott laknak, amerre dolgoznak is, napközben alszanak és megbújnak valamelyik bérkaszárnya zugában, s csupán napszálltakor merészkednek elő. Mások akár meg is esküdtek volna rá, hogy a város egy másik fertályából jönnek és szekéren hozzák őket… Most is csak annyit lehetett tudni, hogy megint meghalt közülük az egyik.

A székesfőváros utcáin arat a halál: a rendőrség elképzelhetetlen brutalitással meggyilkolt prostituáltak holttesteire bukkan szerte a városban, a Városligettől kezdve az előkelő Ó utcai bordélyon át egész a ferencvárosi munkásnegyedekig. 1910-et írunk: az újabban már villanyfényben úszó Andrássy úton még egymást kerülgetik a konflisok és az automobilok, a legendás kávéházakban pedig Ady Endre és Molnár Ferenc társaságát keresik a szépreményű költők és hírlapírók. Ezzel egy időben pedig különös vendég érkezik Budapestre, hogy néhány hónapi rejtőzködés után egyszerre csak az előkelő szalonok és úri társaságok kedvencévé váljon: Saint-Germain grófja, aki egyenesen Rákóczi fejedelem leszármazottjának mondja magát, és a világtörténelem legkülönbözőbb korszakaiból származó történeteinél csak a szokásai különösebbek. Éjszaka él, akárcsak a város, és még soha, senki nem látta enni…

Hirdetés