Fallen_Angel P értékelése


>!
Fallen_Angel P
Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai

Locke Lamora engem is átvert, legalábbis az elején. A könyv első ötven oldalát ugyanis egy hétig olvastam, ami nálam negatív rekord. Újabb egy hétre félre is tettem, mert annyira nem bírtam ráhangolódni. Tegnap elővettem azzal, hogy elolvasok még egy fejezetet, és ha továbbra sem megy, akkor hagyom az egészet, és molyos történetem során ez lesz a második könyv, amit félbehagyok. Ehhez képest két nap alatt kiolvastam a maradék négyszáz-valahány oldalt és sírok a folytatásért.

A velencei hangulatú fantasy-ben Locke és barátai, az Úri Csirkefogók, nevükhöz méltóan élik életüket Camorr városában. Épp nyakig vannak egy szélhámoskodásban, amikor a helyi alvilágban olyan változások indulnak, amik őket is érintik.
A sztori érdekes, a karakterek jók, vér is folyik bőven, szóval ha eltekintek a kezdeti döccenőktől, Scott Lynch egy jó kis fantasyt írt.
Így utólag visszagondolva talán a túl gyakori váltások miatt indult nehezen az eleje. Egyrészt ugrált az időben, másrészt egy-egy szakasz is viszonylag rövid volt (akadt olyan is, amelyik egy oldalt sem tett ki). A végére viszont már értékeltem ezeket a kis felvillanásokat, az utolsó közjáték külön megért fél csillagot, pedig az eleje miatt csak négyet akartam adni.


Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai

Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai

Camorr városa épp olyan, mint középkorunk Velencéje – leszámítva furcsa és felkavaró épületeit, melyeket egy ősi, idegen faj emelt, az árnyékukban megbúvó méregkeverő fekete alkimistákat és a mindenki által rettegett varázslókat. Ebben a városban él az ifjú Locke Lamora, aki csak annyiban emelkedik Camorr több százezer lakója fölé, hogy bármelyiküket bármikor képes becsapni művészetté fejlesztett szélhámosságával.
Senki sem sejti, hogy a legendás Camorr Tövise, a legyőzhetetlen kardvívó, a szegények barátja, a mestertolvaj, akinek a falak sem jelentenek akadályt, nem más, mint a jellegtelen külsejű, a víváshoz alig értő Locke Lamora. és bár valóban a gazdagoktól lop – hiszen ki mástól lenne érdemes? –, a szegények soha nem látnak a zsákmányból egyetlen rezet sem. Locke ugyanis kizárólag saját magának, valamint szorosan összetartó csapatának, az Úri Csirkefogóknak dolgozik.
Camorr ősi városának szeszélyes és színes alvilága az egyetlen hely, amit a tolvajbanda tagjai valaha otthonukként ismertek, ám most egy titokzatos háború darabokra szaggathatja ezt a világot. Locke és barátai gyilkos játszmába keverednek, és hirtelen a puszta létükért kell küzdeniük…

A „Locke Lamora hazugságai” mesterien ötvözi az urbánus fantasy gazdag képzelőerejét a kalandregények könnyedségével, szórakoztató és nemegyszer megrázó élményt nyújtva az újdonságra vágyó olvasóknak.

Hirdetés