Ngie értékelése


Ngie>!
Michael Walden: Eshtar – Első könyv

Nagy vállalkozás azt gondolom, első kötetes szerzőként egy ilyen trilógiával nyitni. Több szereplő történetét követjük, különböző helyszíneken (bolygókon), és különböző idősíkokon. Esélyes is, hogy az olvasó el fogja veszteni a fonalat a rengeteg név és utalások között, én mégis azt gondolom, rendben van ez így.

Egyre többet gondolkozok azon, nagyon számít egy olvasásnál, az olvasói megközelítés. Az egyik legnagyobb erőssége az Eshtarnak pontosan az, hogy egyszerre vezet végig minket Vittorya és Mikael idősíkján. A kettőjük sorsa több helyen összefonódik, és sok a párhuzam is, amiktől szerintem nagyon érdekes lehet az olvasás. Az ezeken túl működő extra szereplőszálak, akár a különböző idősíkokon szépen egészítik ki a fő történetet. Én nem éreztem fölöslegesnek ezeket, mivel itt azt gondolom egyáltalán nem Vittorya élete a könyv lényege, vagy az, hogy Mikael idejében jön el az utolsó Féreg. Az emberiség küzdelme a Férgek ellen, szerintem ez a könyv fő csapása, és erre épülnek rá a különböző történetszálak, köztük a hangsúlyosabbak, és a kevésbé hangsúlyosak. Szerintem érdemes ebből a megközelítésből hozzálátni a sorozat olvasásához.

A másik nagy erőssége a kötetnek, a vallás, mint központi téma. Míg Vittorya idejében tanúi lehetünk egy új vallás megszületésének, addig Mikael idejében már kétféle irányzata létezik ugyanannak a vallásnak, az egyik embernek fogadja el Eshtart, aki végül istennővé vált, míg a másik úgy tartja, Eshtar nem ember volt, hanem istennő. Mikael idősíkján vele együtt kutatjuk a múltat, miközben Vittorya idejében ezt a múltat jelenként éljük. Én ezt végig rettenetesen élveztem.

Mindezt pedig megspékeljük azzal, hogy mintegy kis epizódokban tudunk meg egyre többet a szereplőinkről, az ő történeteikkel pedig bővülnek az érintett témák a könyvben.

A kötet nem hibátlan. Vannak benne sajnos gépelési, helyesírási hibák, esetenként esetlen megfogalmazások.

Összességében én viszont kilóra megvettem, a szerző már az első könyvével meggyőzött, hogy érdemes figyelnem rá, és a mai napig nem is csalódtam benne.


Michael Walden: Eshtar – Első könyv

2.841 Ftálomgyár könyvesboltok ·
2.990 Ft –5%
2.990 FtGalaktika ·
3.990 Ft –25%
2.900 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Michael Walden: Eshtar – Első könyv

Leigázott távoli galaxisok szenvednek a világ legfélelmetesebb és legkönyörtelenebb lényei, a Férgek elnyomásától. Ők a világmindenség ismeretlen korból származó ádáz urai, akik semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy a maguk kedvére formáljanak egész csillagrendszereket, ha kell, kultúrákat, népeket, sőt teljes civilizációkat pusztítva el.

A Földön minderről egyelőre mit sem sejtenek, ahogy a Férgek sem törődnek ezzel a távoli sárgolyóval. Csakhogy pont itt, a galaxis peremvidékén születik meg az a hős, aki végre reményt nyújthat a kíméletlen lények által pusztulásra ítélt civilizációk számára.

Vittorya egyelőre egy teljesen átlagos földi egyetemista, aki imád pasizni és szórakozni, ahogy bármely huszonéves lány. Ám történik valami, ami fenekestül felforgatja nemcsak az ő életét, hanem általa a kozmosz világát is.

Ha tetszett Az éhezők viadala és a Dűne, akkor ezt is imádni fogod!