Rodwin értékelése


>!
Rodwin
Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Ugyan Sandersontól én még csak a Ködszerzet világában játszódó regényeit olvastam, de amit eddig alkotott, az fantasztikus. Mind világépítésben, mind karakterekben, és történet vezetésben.
Tartottam kicsit ettől a könyvtől, mert nagyon szerettem a Ködszerzet alap trilógiáját, és nem tudtam elképzelni, milyen lehet a régi hősök nélkül, egy modernizált atmoszférával, és az urban fantasy se annyira a zsánerem.
De ez valami hihetetlenül szórakoztató volt számomra, Sanderson nem csak féltéglákat tud írni. Itt a tempó jóval feszesebb, és pörgősebb, minden oldalon szinte történik valami.
A ködös Luthandel, Vin, Shazed már csak a régmúlt emlékei. Mára az elgépesedett Elendelben járunk, minden nagyon felgyorsult. Sokszor puskaporos a hangulat, mert a nézeteltéréseket itt már pisztolyokkal és karabélyokkal rendezik, mintha egy western filmbe csöppennénk.
A jól megszokott mágia még mindig jelen van, allomanták, és ferukemisták járják a világot.
Szereplőink most is nagyon jól sikerültek, ugye Wayne szinte mindenkinek a kedvence. Nagyon jó a humora, sokszor megmosolyogtam a ténykedéseit. Wax karaktere is remekül megformált, bár ő kicsit komorabb. Miles személyében pedig egy roppant összetett gonoszt kaptunk. Az utolsó oldalak itt is nagyon akciódúsra sikerültek, élmény volt olvasni.
Egyszóval mindenkinek ajánlom aki szerette az alap trilógiát, de önmagában is olvasható az előzmények nélkül.
És nagyon remélem, hogy a Delta betartja az ígéretét, és idén jön a folytatása.

3 hozzászólás

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson, az ünnepelt Ködszerzet-trilógia után most ismét visszatér abba az epikus világba, amely megalapozta helyét a világ elsőszámú fantasy írói között.

A Ködszerzetben megismert események óta eltelt háromszáz évben Scadrial átalakult. Soha nem látott magasságú tornyok törnek az ég felé, vasút- és csatornahálózat szeli át a tájat. Ám ez a világ még mindig a mágia otthona.

Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Kobold és a többiek már bekerültek a történelem – vagy a vallás – nagy alakjai közé, de az allo­mancia és ferukímia ősi mesterségeinek még a tudomány megújulása ellenére is van hely ebben az újjászületett világban. A városokon túl húzódó, gyéren lakott Végeken a mágia alapvető eszköz a rendet és igazságszolgáltatást fenntartó bátor férfiak és nők kezében.

Közéjük való Waxillium Ladrian is, a ritka ikerszerzet, aki mívesként fémekre taszít, viszont ferukimistaként csökkenteni vagy növelni tudja a testsúlyát. A Végeken eltöltött húsz esztendő után Wax egy családi haláleset miatt kénytelen visszatérni a metropoliszba, Elendelbe. Fel kell vennie a nemesi ház fejének halálával megüresedett posztot, ami nagy feladatokat ró rá, és méltóságteljes viselkedést követel meg tőle. Legalábbis Wax így hiszi, amíg csak számos kaland közepette rá nem döbben, hogy a város előkelő kúriáiban és elegáns fasorai alatt még a puszta Végek banditáinál is sokkalta nagyobb veszedelem rejtőzik.

Hirdetés