Tom_mester értékelése


Tom_mester>!
Szélesi Sándor – Erdős László: Sztálin

Szélesi Sándor – Erdős László: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

Jelentem ez a könyv maximálisan megérte a várakozást.
Könnyed, mégis pörgős, izgalmas és fordulatos kalandregény, szatíra, kis (najó) nagy adag történelemmel nyakon öntve.
Alapvetése roppant egyszerű mi lett volna ha Sztálin túléli a saját halálát. Na ehhez jön hozzá egy csodaszer, szereplők válogatott nációjú garmadája és meg is van a regény.
A történetet nem spoilerezném el, legyen elég annyi hogy a könyv letehetetlen. Szereplői egytől egyig szimpatikusak voltak számomra, Jól kidolgozott egyedi karakterek motivációkkal. Igazi hús-vér emberek. Ami néhány ember számára zavaró lehet hogy a poénok és utalások egy részét lehet nem érti, de számomra nem jelentett gondot, sőt ez még külön ízt adott neki (mint a sütési mechanizmus a De-Gaulle pulykának).
Élveztem. Pihentető, remekül szórakoztató könyv. Ajánlom a kalandregények, a misztikum és a történelem kedvelőinek egyaránt.
5/5


Szélesi Sándor – Erdős László: Sztálin

Szélesi Sándor – Erdős László: Sztálin

A nagy nap estéjére készülő Gundel étterem konyhájában a sütőben már pirul a hírneves De Gaulle-pulyka. 1972. május 24-ét írjuk. Közeledik Kádár János hatvanadik születésnapja. Az ünnep örömére különleges vendégsereg érkezik Ferihegyre: Erich Honecker, Fidel Castro, Gustáv Husák, Todor Zsivkov, és persze Brezsnyev elvtárs sem maradhat ki a baráti csókokból és ölelésekből. Ünnepelni jöttek, és meglepetésajándékot hoztak, ám olyan események sodrába kerülnek, amelyek visszafordíthatatlan hatással bírnak a hidegháborús keleti blokk, sőt az egész világ sorsára. Mégis, mit keres ezen a sorsdöntő estén, a rendvédelmi erők és kémelhárítók által szigorúan őrzött étteremben Sztálin, alig tizenkilenc évvel állítólagos halála után? És mit keres ugyanitt Hans Dettmer, hajdani Wehrmacht-tizedes, Balikó Mária, a szépséges és érzéki „magyar Mata Hari", Matók Józsi bácsi, a Gellért Szálló fiatalos kinézetű, nyugdíjas londinere? Hogyan vezetett idáig, és hogyan folytatódik a modern világra rácsodálkozó Sztálin és társai izgalmas, őrült hajszája Budapesttől, Párizson keresztül egészen Los Angelesig. Mindez egy különleges formájú, régi likőrösüveg csodákat tevő tartalmáért…

Ez a regény ott kezdődik, ahol más történetek általában véget érnek. A szereplők többnyire létező személyek, a vélt és valós hasonlóságok szándékosak. Valószínűleg minden, ami e történetben hihetetlenül hangzik, az igaz, ami viszont hihető, az az írói fantázia műve.

Hirdetés