BGyorgyi értékelése


BGyorgyi>!
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira Így váltsd meg a világod!

A pszichológus szerzőpáros első műve könnyed, fejlődéslélektani regény, ahol a főszereplő magánéleti viszontagságain keresztül követhetjük nyomon belső változásának folyamatát.
A könyv érdekessége, hogy regényként igen olvasmányosan tárja elénk azokat a szokványos élethelyzeti problémákat, melyek egy 30-as, fiatal nő életében a XI. század elején aktuálisak lehetnek. Minden jelen van, mely igényként, vágyként felmerülhet: törekvés és áhítozás az ideális párkapcsolatra –, amely azonban gyakori kiábrándulásokhoz vezethet; igény az önmegvalósításra –, no de hogyan lehet elérni azt? Vágy a szülők általi elfogadásra, de ugyanakkor az autonómiára, a független gondolkodásra is. Ellentmondásokkal terhelt helyzetek, melyek bármelyik fiatal felnőtt életében feltűnhetnek.
Ezeket a helyzeteket használja fel a szerzőpáros arra, hogy a főszereplő személyiségfejlődésével egyidőben egy pszichoterápiás irányzat, a sématerápia világába is elkalauzolja az olvasót.
Mira, a regény főhőse egy váratlan esemény kapcsán kerül egyszerre túl sok kérdéssel szembe, melyeket már nem tud egymaga megválaszolni. Itt lép be a történetbe a pszichológus, s egy terápiás folyamat veszi kezdetét. A sématerápia segítségével hősünk elkezdi önmagát mindjobban megismerni, s egyre differenciáltabb önreflexióra tesz szert.
A regény valóban bepillantást enged az olvasó számára a pszichoterápia zárt ajtaja mögé. Egymással párhuzamosan láthatjuk a főszereplő belső világát, konfliktusait feltárulni, s kapunk képet egy pszichoterápiás irányzat belső rendszeréről, gyógyítási mechanizmusáról. Láthatjuk, ahogy Mira, önismeretének fejlődésével arányban, egyre jobb megoldási módokat használ életének alakításában, de egyúttal látjuk azt is, hogy ezt milyen pszichológiai beavatkozások, a terápiában történt megértések ösztönözték.
Mindezt a laikus olvasó számára is érthető, szórakoztató módon kapjuk. A szerzők arra is vállalkoztak, hogy a sématerápiát a könyv végén még érthetőbbé és használhatóbbá tegyék. Összefoglalják a sémákról való alapinformációkat, s javaslatokat tesznek a berögzött sémák felismerésére és módosítására.
A könyv pozitívuma, azon kívül, hogy szórakoztat, s tágítja a terápiás ismeretek körét, hogy komolyan motiválhat a saját, önismereti út elkezdésére is.
Természetesen a könyvben bemutatott sématerápiás irányzat egy, a ma használatos sokszínű pszichoterápiás módszerek közül. Sok lehetőség van a választásra, a legfontosabb, hogy ki-ki megtalálja a neki leginkább való irányzatot.

Beleznai Györgyi
klinikai szakpszichológus


Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira

Éld át és értsd meg a terápiát! – Pszichorendelés könyvben! Mira rejtélyes csomagot kap, ezzel különös egybeesések sora veszi kezdetét… Mi köze a halsütöde logójának a hányattatott szerelmi élethez? És a kis hableánynak a manipulatív főnökhöz? Hogy válhat egy bársonyboleró megsemmisítő fegyverré egy szülő kezében? Hogy vértez fel egy jó barát egy krokodillal, és a még ennél is rettenetesebb üveggolyókkal szemben? A népszerű pszichológusduó első, formabontó könyvében Mira regényes életét nyomon követve bepillantást nyerünk a terápia hagyományosan zárt ajtaja mögé, hogy aztán a regényben olvasottak tudományos hátterére is fény derüljön. A kapott támpontok alapján saját életünkben is beazonosíthatjuk azokat a sokszor észrevétlen önsorsrontó beidegződéseket, amelyek miatt újra meg újra hasonló nehézségekbe ütközünk. A mű nem csak abban segít, hogy jobban megértsük magunkat, hanem abban is, hogy a gyakorlati útmutatót követve megszakítsuk ördögi köreinket.