Timcsibaba77 értékelése


>!
Timcsibaba77
Fabio Volo: Hely a világban

Fabio Volo a maga szókimondó, ami a szívén, ott a száján, eredeti lenyűgöző stílusával, vagy megszereted, vagy megutálod,ha olvastad.
Annyira lekötött, hogy oda kellett figyelnem az idő múlására, mert észrevétlen peregtek az órák, annyira belemerültem ebbe a frappáns írásba.
Férfi szemszögből az író taglalja a boldogságot, milyen szeretni, hogy élik meg a szerelmet, amit mi nők, egész másképpen érzünk, képzelünk. Felveti a kérdést, hogy nem az a nagy dilemma, hogy boldog-e az ember, hanem, ha az új érzésről van szó, ami valami titokzatoshoz köt, és vajon soha nem hagy el. Egyfajta jólét érzése. spoiler A főszereplő Michele legényapa lesz, és barátja Federico halála döbbenti rá, hogy az életet meg kell becsülni, mert sohasem tudhatja az ember, meddig tart, és amíg tart, meg kell élnünk minden egyes csodás pillanatát.
spoiler Michele fél megélni az álmait, időben nem jön rá, mikor érez igazán szerelmet. Fél a változástól, mert valami rosszat jelent. Azt jelentette, hogy az ember boldogtalan. Nagyon nehezére esett megszabadulni ettől a félelemtől, amely évekig megbénította. Nem a változást kereste, hanem a stabilitást. Ez a félelem uralta minden választását, ez az önnyugtatásra szolgált. Mindent az ellenőrzése alatt akart tartani. Kontrollt akart a munkájában, másokkal való kapcsolataiban, párkapcsolatában. A félelem miatt nem merte a saját életét élni. Nem engedte kiteljesedni a sorsát. Középszerűnek érezte magát.
Aztán ahogy lenni szokott, fordulatot vesz a sors, és a történetbe bele csöppen egy lány, akivel fejest ugrik a szerelembe. Apró meglepetésekkel hódítja meg a lány szívét, minden nő „olasz” álma veszi kezdetét a regényben. Engem is nő lévén lenyűgözött, ahogy csetlik botlik ez a szerencsétlen Michele, de csak eléri, hogy meghódítsa vágyai tárgyát Franchescát.
És a kérdés, amit fel tesz, vagy fel kellene tennie minden szerelmes embernek, hogy „boldog vagy?” helyett „Boldog vagyok én?”, mert valljuk be, oda kell figyelnünk kedvesünk minden rezdülésére, de a nagy kérdés, hogy adott kapcsolat minket boldoggá tesz e. Az egész élet egy színház, és a színházi darabnál nincs szebb a világon, mint maga az élet.spoiler Egy nagy közös felfelé zuhanást él át Michelle Francescával a szülőszobában, amikor is szerelmük gyümölcse világra érkezik. Mint az esőcseppek az ablakon, együtt, majd külön, mindenki a saját útját járva, csak hogy újra összeolvadjanak. Szerelmük is egy nagy civódás, mégis erősebb egymás iránti érzésük, így együtt maradnak. Valahol lehet nem is fehér lovon érkező szőke hercegre lenne szükségünk, hanem igazán földhöz ragadt, érző szívű férfiakra.
Hely a világban, mint a könyv címe …frappáns, a könyv végén kiderül, mit takar. Addig senki sem találja meg helyét a világban, míg fel nem ismeri a szárnyalás lehetőségét, a másik felét, akivel kiteljesedhet.


Fabio Volo: Hely a világban

Fabio Volo: Hely a világban

„Állva pisilek, és a nőket szeretem. Mit akarhatnék még az élettől?”

Michele a szülészet folyosóján várakozik. A megrögzött agglegény hamarosan apa lesz. Legényapa. Várakozás közben felidézi, mi minden jutott neki mozgalmas kamasz- és ifjúkorában: sok buli, sok pia, sok drog, sok szex és egy nagy barátság. Valami mégis hiányzott, és erre épp a barátja, Federico döbbentette rá, aki már nagyobb tétben akart az élettel játszani. Nagyobb tét, nagyobb kockázat, nagyobb nyereség. Vagy veszteség…
Federico belevágott, talált is magának egy helyet a világban, ahol otthon lehet benne, és azzal Michele sorsa is megpecsételődött.
Most pedig órákon belül megszületik a gyereke.
„Egy új élet. Vagyis kettő.”

Fabio Volo közkedvelt olasz színész, sztárriporter, író és újságíró. Magyarul eddig két regénye jelent meg: a Ráadásnap – amelyből a szerző főszereplésével film készült – és a Járok egyet.

Hirdetés