dtk8 P értékelése


dtk8 P>!
Grecsó Krisztián: Pletykaanyu

Ez volt eddig az év mélypontja.
Pedig én nagyon kedvelem a szerzőt, úgyhogy ezt a kötetet úgy fogom kezelni, mint egy ifjúkori botlást. Ezzel robbant be? Mibe? Ez annyira kortárs, hogy nem tudom miről szól, mert nem értem a cselekményt. Az utolsó kettőét értettem, de azt meg bár ne értettem volna.
Nem éreztem a vidéki hangulatot sem, amit sok értékelésben olvastam. Csak magamon, mert egy idő után már én váltam károgó öregasszonnyá: na, ezt is elolvasom, biztos ez is rettenetes lesz. Hát nem rettenetes? Ugye az? Na majd a következő, biztos az is rettenetes lesz stb. stb.

3 hozzászólás

Grecsó Krisztián: Pletykaanyu

Grecsó Krisztián: Pletykaanyu

Az Isten hozott szerzője ezzel a novelláskötettel robbant be a kortárs magyar prózába. Életszaga, szemtelen éleslátása áttört bizonyos gátakat, és próbára tette Grecsó Krisztián szűkebb környezetének tűréshatárát. A Pletykaanyu olyan mélységekből hoz friss híreket, ahonnan ritkán kapunk valódi tudósítást. A kötet persze jóval több annál, mint amit a pletykasajtóból, televízióból megismerhettek, és elevensége, újszerűsége nem azon múlik, hogy magukra ismertek-e az olvasók az elbeszélések hús-vérfiguráiban vagy sem. A novellákat sokkal inkább valami autentikus tudás mozgatja; Grecsó nem kutat, nem kérdez, csak figyel. Mint aki bennszülöttből lett „etnográfussá”. Ízes humora, nyers ereje valóban minden pátosztól mentes, de hogy ez árulóvá teszi-e a szerzőt, döntse el Ön. Miközben szórakozik, ítélkezhet!