berg értékelése


>!
berg
Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

A szerző olyan Kiotót ábrázol, amelyben a modern ipari keretek között, a gazdasági szükségszerűségek ellenére igyekszik az ember értékelni és élni a tradíciót – aminek része az ember által manipulált/élni meghagyott természet szépsége, továbbá a majdnem-kasztrendszer, a mellébeszélés, a testi fenyítés, a kényelmetlen kimonó, a ne-tanulj, a prostituáltnak nevelt kiskorú lányt gusztáló édesapa. Élénk a kulturális, közösségi élet, kifinomult a viselkedéskultúra. A múlt értékeiről ír a külföld számára, arról, ami már nincs, vagy éppen veszendőbe megy. Menjen, mondom én, de nem ismerem a japán kultúrát (nagyon furák a párbeszédek), nem tudom megkülönböztetni az író által kikevert színt az alapszíntől, Kiotóról az üvegházhatású gázok jutnak eszembe.
Ilyen konstellációban volt érdekes és szép számomra ez a regény. Kétarcúság és mély boldogtalanság jellemzi. Finoman idealizált, tendenciózus a konzervatív értékek felé. A modernet úgy fogadja el, mint az életminőséget javító rációt, aminek szintén van létjogosultsága. A vége különösen tetszett, megoldatlan merészel lenni, ezzel végleg felnőttnek, modernnek teszi meg az olvasót, akinek azonban a múlttól elszakadva sem szabad szem elől tévesztenie az álomképpé váló régit – amiből számomra csak a közösségileg letaposott természet érték, de hát nem vagyunk egyformák. Az öt csillagom az irodalomnak szól, nem az értékrendnek.


Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Virágzó cseresznyefák, parkok, ősi szentélyek, színpompás ünnepek egy modern, fejlődő japán nagyvárosban, amely a századok megszentelte hagyományoknak sem akar hátat fordítani – ebben a keretben bomlik ki a nagylány korban egymásra talált két ikertestvér, Csieko és Naeko megindító története. Egyikük famunkások között, a másik jómódú kereskedő házában nevelkedett, de a feltámadó testvéri szeretet ledönti a társadalmi gátakat. A két melegszívű, kedves leány élete egyaránt kiteljesedik, és mindkettő megtalálja a hozzáillő, odaadóan szerető férfitársat is.
Az 1899-ben született, Nobel-díjas japán író finoman szőtt, különös ritmusú regénye egy számunkra szokatlan világba vezet el, mely áhítatos szépségkultuszával, rejtőző, de mély érzéseivel és a mindennapokat átszövő költőiségével végül meghitt ismerősünkké válik.

Hirdetés