Kilgores P értékelése


Kilgores P>!
Anthony Ryan: Az ébredő tűz

Szóval, hol is kezdjem? Mondjuk a borítóval és azzal, amit ígér a fülszöveg. Ugyanis ez a kettő volt az, ami olyan szinten felkeltette az érdeklődésemet, hogy kb. naponta ugrált előre a kötet a várólistámon. Eddig csak a Vérrel írt ígéreteknek és a Dinoszauruszuraknak sikerült számomra ennyire figyelemfelkeltő párost összehoznia. Pedig nem gondoltam volna, hogy én Anthony Ryan-t fogok valaha is olvasni, mert Hollóárnyék köteteknek finoman fogalmazva sincs szép borítójuk, az egységről szót sem ejtve (tudom, ne kívülről ítéljem meg a könyvet..), és végül az értékelések meggyőztek, hogy nem nekem való. Aztán jött Az ébredő tűz. Sárkányok. Puskák. Ipari forradalom. Dzsungel. Gőzhajók. Nem, ezt már nem lehet fokozni.
De térjünk is rá a történetre, amely elég hullámzóra sikeredett. Nagyon erősen nyitott, hihetetlen világgal fogadott, amely mellett a történet akár rossz is lehetett volna. Szerencsére nem volt az, rögtön magával ragadott, izgalmas, jól megírt akció jelenetek rajzolódtak ki elődtem. Viszont a történet közepére érve kicsit leült a cselekmény, érezhetővé vált az építkezés, a karakterek elmélyítése, hátterük kibontása. Az igazat megvallva, volt mikor nehezen haladtam az olvasással. A végére viszont sikerült újra felpörgetni az eseményeket, és egyik csavar jött a másik után, illetve ahogy állt össze a kép úgy bilincselt a könyv egyre jobban magához. És Ryan..utállak. Ő volt az egyik kedvenc karakterem, sokkal többet szerettem volna, ha elér. Ugyanakkor köszönöm: mikor már kezdtem azt hinni, hogy megfeledkeztél a saját prológusodról és fogalmam sem volt, hogy valaha is körbe fog érni az a szál, jöttél és a képembe toltad.
A fő karakterek közül Clay és Lizanne hamar megkedveltették magukat. Most komolyan, egy erkölcsös tolvajt és egy kémnőt ki nem fog kedvelni?! Viszont a nagy átlaghoz hasonlóan Hilemore karaktere számomra sem alkotott maradandót. A kedvenc szereplőmet meg már csak a spoiler miatt sem árulom el, aki elolvassa a könyvet úgyis tudni fogja.
Amit meg kell említeni, hogy nekem sokáig valahogy nem sikerült összhangba kerülnöm a fejezetek közötti váltással. Az biztos, hogy Ryan ezt nagyon érzi, szinte mindig függővéggel zár, de valahogy mikor egy karakter két fejezete közé beékelődik négy, vagy akár több másik fejezet, nagyjából hasonló számú függőben hagyott zárással, nem feltétlen segít a könnyed olvasásban. De ez legyen az én bajom. Ha nem lenne millió másik könyv, amit el szeretnék olvasni, nem biztos, hogy megvárnám a folytatás magyar megjelenését, és lehet fejest ugranék az angol nyelvűbe.

>!
Fumax, Budapest, 2016
632 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155514746 · Fordította: Matolcsy Kálmán

Anthony Ryan: Az ébredő tűz

5.096 FtSzukits ·
5.995 Ft –15%
4.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Anthony Ryan: Az ébredő tűz

A New York Times-bestseller Hollóárnyék-trilógia Magyarországon is nagy sikert elért szerzőjének új sorozata!

Véráldottak – olyan férfiak és nők, akik a vad sárkányok véréből készült elixírek elfogyasztásával mérhetetlen erőknek parancsolnak.

A Vashajó Szindikátust a véráldottak hatalma tette naggyá. Most azonban pusztító vihar közeleg: a sárkányok vérvonala gyengülőben, a felemelkedő Korvantin Birodalom pedig ugrásra készen várja a pillanatot, hogy kihasználhassa a Szindikátus gyengeségét. Ráadásul a vadonban is mozgolódás támad: a sárkányok támadásai egyre gyakoribbá válnak – és ami még ennél is rosszabb, szervezettnek tűnnek.

Az utolsó reménysugár nem más, mint egy mitikus sárkány, amelynek nagyerejű vére valódi csodákra képes – ha egyáltalán létezik ez a rejtélyes lény.

A sors végül három hőst választ ki magának.

Claydon Tocreekre, a lajstromozatlan véráldottra és kisstílű tolvajra hárul a feladat, hogy az ismeretlen vadonban felkutassa a legendás sárkányt, aminek a létezésében még csak nem is hisz.

Lizanne Lethridge, a Szindikátus félelmetes erejű, ifjú elit kéme hirtelen találja magát ellenséges terepen, küldetése egyre veszedelmesebb helyzetekbe sodorja.

Corrick Hilemore, az ismert világ peremén cirkáló kalózvadász Vashajó parancsnokhelyettese könnyen lehet, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a könyörtelen rablók nyomába eredt – és helyettük egy jóval komolyabb ellenséggel kerül szembe.

Ahogy a birodalmak egymásnak feszülnek, mindhármuknak harcolni kell azért, amiben hisznek, ha nem akarják, hogy a világot elnyelje az ébredő tűz.