Oriente értékelése


Oriente>!
László Zoltán: A keringés

Ez egy cyberpunk alapokra épített, időparadoxonos geo-sci-fi.
Ami végül elég finom koktélnak bizonyult. :)
Alapvetően egy kalandregény, de amellett hogy egy igen termékeny ötletre épít, hatásosak és remekül vizualizálhatók a (jövőbeli) újvilági leírások, és a cselekmény bonyolódásával párhuzamosan egyre súlyosabb a mondanivaló társadalmi vetülete is. A legerősebb képek még biztosan sokáig elkísérnek, gyakran gondolok rájuk: ahogy dél felé hasít a szánvonat Oslóból a kontinens közepéig befagyott Európán keresztül, vagy ahogy a terepjárók zötykölődnek a Földközi-tenger helyén hullámzó végtelen, füves szavannán.

A három kulcsszereplő közül kettőt eléggé megkedveltem, nevezetesen az orruknál fogva vezetett ökoterroristák közé keveredett bloggert, illetve a megszállottan dolgozó paleontológusnőt. A harmadik főhősre, egy olyan kis semmilyen bárénekesnőre nagyjából azért volt szükség, hogy a fontosabb szereplőknek kapcsolódási pontot nyújtson. De mindhárom karakter „profin végezte a dolgát”, miszerint a jóféle cyberpunk hagyománynak megfelelően, alulról mutatták be a gépezetet, jelen esetben a Keringést, ami az embertömegek sorsát így vagy úgy mozgatta, manipulálta, terelte.

A legnagyobb paradoxonra, amin végig töprengtem spoiler egy igen elegáns megoldást kínál a szerző, búcsúzásképpen pedig az utolsó oldalakon jó kis hamubasült gondolkodnivalót tömköd az olvasó batyujába.
Első könyvem volt László Zoltántól, tudatosan teszteltem, hogy lássam, érdekelhet-e engem az idei új megjelenése. Meggyőzött, tetszett, várom az új könyvet! :)


László Zoltán: A keringés

László Zoltán: A keringés

Mit tegyünk, ha már nem tudunk megbirkózni az éghajlatváltozással?
Építsünk hatalmas időgépeket, amelyeken az emberiség a távoli jövő Földjére költözhet – olyan korokba, ahol a bolygó már begyógyította sebeit, és a termékeny szűzföldeket csak birtokba kell venni. Kezdetét veszi az emberiség legnagyobb kalandja, ám hamar kiderül: nem mindenkinek ugyanaz a célja az új világokkal…
Három kisember, egy paleontológusnő, egy újságíró és egy bárénekesnő sorsa fonódik össze a Keringés korokon átívelő világában, ahol új társadalmi kísérletek csapnak
össze a pénz hatalmával, és a benyújtott számlákért olykor évmilliók múlva fizetjük meg az árat.

A 2005-ös glasgow-i Eurocon kitüntetett szerzője regényével bebizonyítja, hogy a magyar SF semmivel sem marad el a nemzetközi élvonaltól.

Hirdetés