kormix értékelése


>!
kormix
Wolfgang Herrndorf: Csikk

Mekkora csillagos ötös, te jó ég.
Már a fülszöveg elcsábított. Aztán végre nem kellett csalódnom. Végre azt kaptam, amire vártam. Vagyis igazából nem, mert sokkal többet. Mindig közel állt a szívemhez ez az utazós téma. Egyedül az ifjúsági volta miatt féltem egy picit a könyvtől (nem igazán jövünk ki egymással), de bebizonyosodott, hogy vannak még brutálisan jó ifjúsági regények.
Kezdjük a szereplőkkel. Maik akármennyire bénának meg gyávának tünteti fel magát, egyáltalán nem az. Akkoriban nagyjából én is ilyen voltam, szóval többnyire át tudtam érezni Maik dolgát (a családi szálat leszámítva). Ez már alapból sokat dobott az olvasásélményemen. Majd megjelent Csikk, és teljesen megvett. Mondanám, hogy zseniálisan kitalált karakter, de nem az. Ahogy Maik, úgy Csikk is létezik, mind a mai napig. És főleg miattuk annyira el tudtam hinni ezt az egészet, spoiler
Tehát a sztori. Lehet, hogy kapok egy pár szemforgatást, de én a java részét tényleg elhittem. El akartam hinni, mert így olyan volt, mintha ott ülnék velük a kocsiban, ők elöl, én hátul. És pontosan így volt még mesésebb ez az utazás. Elejétől a végéig.
És ha már a vége: zseniális volt! spoiler
Összességében tehát egy olyan könyv volt ez számomra, amiről nem tudok rosszat mondani (ha célzottan erre mennék, nyilván tudnék, de miért tennék ilyet?). Egy könnyed stílusban megírt, nagyon szórakoztató és eléggé izgalmas kalandregény. Laza, belevaló szereplőkkel, és egyébként mindig-aktuális problémákkal is (amikre mondjuk a való életben nem feltétlenül az a legjobb megoldás, hogy elkötünk egy Ladát).
Hadd írjam le még egyszer: csillagos ötös!


Wolfgang Herrndorf: Csikk

Wolfgang Herrndorf: Csikk

2010 Berlin. Maik Klingenberg, a tizennégy éves kamasz éli az ilyen korú srácok unalmas mindennapjait. Egy berlini gimnázium tanulója, családi élete a megszokottan zűrös: anyja alkoholista, a csőd előtt álló ingatlanos apja szeretőt tart, Maik reménytelenül szerelmes Tatjana nevű szerb származású osztálytársnőjébe. Magányos, érzékeny, okos, szentimentális, ám a gyakorlati életben tökéletesen tapasztalatlan és kissé gyáva. Eljön a vakáció ideje, de Maik nem mehet nyaralni, két hétre egyedül marad a város szélén álló nagy házban, anyja újabb elvonókúrán, apja a titkárnőjével vidéken „dolgozik”. Ekkor jelenik meg a ház előtt egy lopott autóval Csikk becenevű osztálytársa, aki eredetileg az Andrej Csicsacsov nevet viseli. A két srác gyorsan összebarátkozik, és a meglovasított trogya Ladával, nagyjából tisztán az unalom leküzdése ellen, elindulnak a nagy utazásra, Csikk rokonaihoz, Havasalföldre. Hogy nem jutnak el oda, az természetes… A regény, amolyan kettős nevelődési regény, másrészt epikus road movie, a Kelet-Németországon át vezető kalandozás története, Maik egyes szám első személyű narrációjában előadva.
A német kritika előszeretettel nevezte az új Zabhegyezőnek a regényt, nem egészen alaptalanul. Kamaszromantika, tapasztalatlan gyerekek kalandjai, az otthontalanság érzése a felnőttek világában, mint Salinger egykori sikerkönyvében. Kallódó fiatalok a szellemesen és ötletesen bonyolított cselekményben, könnyű kézzel, de nem felületesen megírva.

Hirdetés