Marcus értékelése


>!
Marcus
Niccolò Machiavelli: A fejedelem

Nagyon pragmatikus – főleg a kor viszonyaihoz képest – útmutató az állam vezetéséhez. Machiavelli szépen végigmegy a különféle kormányváltási és kormányzási forgatókönyveken, és mindegyiknél javasol irányokat, amelyeket aztán megfelelő indoklással alá is támaszt.

A hírhedt „hidegvér” azonban – szerintem – csak felületes olvasás esetén tűnik annak. A kibontakozó összkép nekem azt sugallta (és ebben @spinakker értékelése is megerősít), hogy végeredményben, valamilyen formában mégiscsak a nép diktál, az uralkodó legmélyebb pragmatizmusában is végül a nép akaratának kell érvényesülnie – és ekkor el is jutunk a köztársaság és a demokrácia fogalmaihoz. Hogy közben ez a realpolitik korai inkarnációja is egyben, ez tulajdonképpen nem zárja ki egymást.

Maradandó értékű könyv, a politikatudomány iránt érdeklődőknek – és popkulturális beágyazottsága miatt mindenkinek – érdemes elolvasni.


Niccolò Machiavelli: A fejedelem

Niccolò Machiavelli: A fejedelem

Az itáliai politikus-zenész-komédiaíró-filozófus munkája immár csaknem fél évezrede méltán a politika művészetének megkerülhetetlen alapkönyve – királyok, kalandorok, politikusok tanulták-tanulják belőle a hatalom gyakorlásának művészetét.

Hirdetés