vicomte MP értékelése


>!
vicomte MP
Kelly Link: Különb dolgok is

Kelly Link novelláit még tavaly szeptemberben olvastam, így aztán most némileg gondban vagyok, ha részleteket szeretnék felidézni belőlük, de a szavakból áradó feszült és vibrálóan nyugtalan hangulat tökéletesen megmaradt.
A történeteknek egy igazán jellemző közös pontját találtam: mindegyik az emberi kapcsolatokról, és az azokon belüli szinte elviselhetetlenségig fokozódó és rémálomszerűen a bőr alá kúszó és kirobbanó feszültségekről szól.
Formáját tekintve a kötet elején szinte hagyományos novellákat találhatunk, amelyekben a feszültség leginkább abból származik, hogy a szereplők milyen természetesen reagálnak és idomulnak a történetek groteszk és nagyon is morbid alaphelyzetéhez. A rémálomba illő szituációk és az okok, ami miatt ezek kialakulhattak meglehetősen durván ellenpontozzák azt, ahogy a szereplők próbálnak ésszerűen reagálni rájuk. A kötet második felében azonban már elszaporodnak az olyan írások, amelyeknek a kiindulópontja olyan szürreális, hogy a szereplők viselkedése jobb esetben a rémálmok, rosszabb esetben a megbomlott elme logikáját tükrözi. Ezek a történetek már végképp nehezen befogadhatóak – értelmet számon kérni rajtuk lehet, de nem érdemes.
A kötet elején még van néhány – ezekhez képest – könnyebben megfejthető és értelmezhető novella, de aki a Kamilla, Ibolya, Ibolya, Rózsa alaphelyzetével, amelyben egy halott férfi egy valószerűtlen szállodából spoiler írja a brutálisan őszinte és felkavaróan nyers leveleit az egyre homályosodó emlékeiről a felesége számára, kényelmetlen, az jobb, ha becsukja a kötetet. A többi novella ugyanis még ennél is zsigeribb hatással van az olvasóra.
A Fekete kutya hátáról a víz minden értelemben csonka családjába történő beilleszkedéssel próbálkozó srác kálváriájában az a legnyugtalanítóbb, hogy a misztikus magyarázathoz képest a földhözragadt egy árnyalattal sem kevésbé riasztó.
A hívó kalapja egy majdnem tipikus viktoriánus kísértethistória (számomra némi lovecrafti felhanggal), amely még a viktoriánus horrorokban rejtőző családon belüli erőszak motívumát is felidézte bennem.
A Repülőleckék olyan töredezett horrortörténet volt, amely mintha a legjobb formájában lévő Gaiman tollából született volna, csak itt a skandináv istenek helyett a görög istennőké a főszerep: de azok egy cseppet sem kellemesebb figurák.
Számomra az Utazások a hókirálynővel volt a kötet csúcspontja: gyerekkorom óta nyugtalan leszek, ha a Hókirálynő történetére gondolok. Link azzal, hogy a történetet Gerda XX. századi felnőtt női megfelelőjével meséli el, adott a sztorinak egy olyan felhangot, ami egyrészt utólag is igazolta, hogy miért is volt igazam, hogy nem tekintettem kedves mesének Andersen írását, másrészt a férfi-nő kapcsolatról olyan pesszimista képet fest, amit a novella igencsak sajátos humora talán még inkább kiemel.
A Mutatvány a gyerekeknek arról az örök kívülállásáról mesél el egy elvágyódással teli történetet, ami akkor alakul ki, ha túl korán találkozik a felnőttek közönyösen kegyetlen világával.
A Túlélőbál, avagy a Donner-parti egyfajta spoiler Piroska és a farkas történet erősen pszichedelikus felhangokkal.
A hátralévő négy történet (Cipő és házasság; A legtöbb barátom kétharmada víz; Louise kísértete; A nyomozólány) még ezeknél is kevésbé olvasóbarát – valójában ezek a posztmodern próza formai elemeivel mesélnek el olyan sztorikat, mint egy-egy elborult David Lynch-film szinopszisa. Őszintén szólva ezeknél azért már éreztem, hogy a forma uralta, sőt olykor határozottan elnyomta a tartalmat, és ez bármely irodalmi műnél fanyarrá teszi a szájízemet. Itt sem volt másként.

Ez a kötet leginkább a kísérletező kedvű és türelmes olvasók számára íródott, akik fogékonyak a szürreális történetek iránt és nem bánják, hogy mindezt a szépirodalom és a zsáner eszközei közül is szélesen válogatva mesélik el nekik.

2 hozzászólás

Kelly Link: Különb dolgok is

Kelly Link: Különb dolgok is

A kötet tizenegy története mind furcsa, hátborzongató és szellemes. Mindegyiknek jó a vége. Majdnem. Mindegyik novella jutalmat rejt. Mindegyik történetet kifejezetten Neked írták.

Kelly Link írásaiban eredeti módon keverednek a misztikum, a horror, a tündérmesék világának elemei, a lélektani regények hangulata és a bűnügyi történetek jellegzetességei. S noha az írónő alig pár éve robbant be az irodalmi életbe, műveivel már a műfaj elképzelhető összes rangos irodalmi díját elnyerte: pusztán a jelen kötetünkben is olvasható novellái révén magáénak tudhatja a Nebula-, Tiptree- és World Fantasy-díjakat.

Hirdetés