Orsi_olvas értékelése


>!
Orsi_olvas
Anne Rice: Interjú a vámpírral

Igazán különleges könyv.
Rice szépirodalmi igényességgel ír, a szöveg szinte megbabonázza az olvasót. Lassú és mély, sokszor szinte filozofikus.
A karakterek remekül felépítettek, sokoldalúak és izgalmasak.
A vér köré az elmúlt korokban elég komoly tabu épült ki. Szent borzadály és a fertő gondolatkörei kapcsolódnak hozzá. Véráldozat, vérszerződés, vérfertőzés, vérbaj. A vér az életnek is a jelképe. Éppen ezért izgalmas és borzongató az áldozata vérét szívó, halála által halhatatlanságot nyerő lény, a vámpír.
A pszichológia az én számára kínos érzések, vágyak egy másik személyre való kivetítését projekciónak hívja. A vámpírokra az emberiség a legsötétebb vágyait és ösztöneit vetítette ki: erő, hatalom, kegyetlenség, igéző szexualitás és az örök ifjúság.
Ez a történet semmit sem igyekszik megszépíteni: az áldozatok meghalnak, a napfényben a vámpírok elégnek, nem pedig csillognak, a gyilkosság pedig gyilkosság. Jól felépített világban játszódik és meglehetősen hitelesnek éreztem a szereplőket is: Louis tépelődéseit, Claudia elveszettségét, a vágyát egy olyan életre amire nincs lehetősége, mivel egy gyermek testébe zárva kell élnie. Lestatról, habár Louis szemén keresztül, de igen alapos képet kaptunk, épp ezért nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Lestat, a vámpír mit tud még hozzá tenni, hogyan tudja jobban kibontani ezt a karaktert. Mindenképp folytatni fogom a sorozatot.


Anne Rice: Interjú a vámpírral

Anne Rice: Interjú a vámpírral

Mindenkit érdekelnek a vámpírok.
Évszázadok óta foglalkoztatják a képzeletet, hátborzongató történetek hősei, elkárhozott, démoni teremtmények, az éjszaka gyönyörű vadászai, akik embervérre éhezve lesnek gyanútlan áldozataikra. Ezek a mesék olyannyira lenyűgözőek, hogy egyesek szinte már megszállottan rajonganak értük.
Talán éppen ezek a gondolatok jutnak eszébe annak az ifjú újságírónak, aki egy nap különös felkérést kap: valaki, aki azt állítja magáról, hogy vámpír, szeretne interjút adni neki. Ám bármire is számít, egy különc pozőr helyett valódi démont talál. A döbbent riporter szeme előtt megelevenednek a mesék, életre kelnek a legendák, s míg a különös, korszakokon átívelő történet kibontakozik, megismerhetjük egy szörnyeteg emberi lelkét, vágyait, ösztöneit, évszázados kutatását igazságok és válaszok után, s megtudhatjuk, hogy az egyetlen dolog, ami enyhítheti az örök élet kínját, a szerelem.

Anne Rice regényéből Tom Cruise, Brad Pitt és Antonio Banderas főszereplésével készült film, mely a vetítését követően szinte azonnal kultikussá vált a vámpírfilmek között.

Hirdetés