DoktorGonzo értékelése


>!
DoktorGonzo
Irvine Welsh: Skagboys

Miről szól ez a könyv?

Ha el akarod mesélni a törtnetét, akkor úgy 1-2 perc meg 4-5 mondat elég is lesz.

De, ha el akarod mesélni, miről szól, akkor 1-2 óra meg 4-5 oldal is kevés. Mert ez a könyv nem nemcsak suttyó skót drogosokról szól, nemcsak a heroinról, nemcsak annak hatásáról, nemcsak arról, hogyan kaptak rá kedvenc skótjaink, milyen társadalmi és egyéni tragédiák sodorták őket erre az útra. Ez egy szinte tökéletes korkép és egyben kórkép is a ’80-as évek Britanniájáról (egészen félelmetes mennyire aktuális most is a téma). Nyers, őszinte és mellbevágó írás a kisember, a függőség, a kilátástalanság, a kapcsolatok, a tragédiák lélektanáról.

Welsh egy zseni.

Számomra ez most vált egyértelművé. Hiába örökzöld a Trainspotting és hiába lesz százszor-ezerszer ismertebb, amíg világ a világ, ez a könyv sokkal jobb. Érzed, hogy itt egy tapasztaltabb író, egy tapasztaltabb ember mesél neked. És hogyan?! Lehet, sokan az első 50 oldal után leteszik a könyvet. Megértem. Megértem, hogy nem való mindenkinek a szaróverseny és az ehhez hasonló suttyóságok, de ha túl tudsz lépni ezen, vagy esetleg még be is jön a stílus (én például nagyon régen nevettem ennyit könyvön), akkor nem tudod letenni. Elképesztő, ahogyan ez a fickó táncol a kötélen a tragédia és a komédia cápákkal teli medencéje felett és a 800 oldal alatt egyszer sem esik le.

És elképesztő, mennyre ismeri az embert.

Négy-öt mesélő, négy-öt elcseszett élet, elcseszett sors, tele rosszabbnál rosszabb döntésekkel, hibákkal, de mégsem utálod ezeket az embereket. Sőt! A többséggel szimpatizálni fogsz. Mindenki ismer egy Spudot, egy butácska, de csupaszív arcot, akit csak úgy megölelnél, mert megérdemli, meg mert, ő sem vágyik másra. Mindenki ismer egy Beteg Srácot, egy faszit, aki mindig három lépéssel előtte jár, akinek általában minden jobban megy. Egy Rentont, a jobb sorsa érdemes srácot a kocsmából, aki nem tudta legyőzni a démonokat, amiket a nyakára küldött az élet, és amiket ő generált ezt ne feledjük, ahogyan a könyv, ez az értékelés sem védőbeszéd. És ha egy kicsit balszerencsésebb vagy, még egy Begbie-t is ismersz, akiről sosem tudod, miért haver, de hát Istenem, ő is haver!

Hihetetlen élmény ezeknek az embereknek a történeteit olvasni a „saját” szavaikkal. Olvasni, hogyan sodródnak egyre messzebb és messzebb a társadalomtól, és közben a már-már dokumentarista megjegyzéseket, hogy de tényleg miért sodródtak olyan messzire. Miért nem az életet választották. Ezt ebből a könyvből tudod meg igazán

12 hozzászólás

Irvine Welsh: Skagboys

Irvine Welsh: Skagboys

1984-ben a Trainspotting főhősét, Mark Rentont látszólag még egy világ választja el későbbi önmagától: egyetemre jár, dolgozik, csinos barátnői vannak… A nyolcvanas évek Nagy-Britanniájában azonban nincs helye.A munkanélküliség évtizedek óta nem látott szintet ér el, a pénztelenség mindennapos, az utcákat elárasztják a keménydrogok, terjed az AIDS, és ahogy Mark családja szétesik, az Edinburgh szegényebb területein eluralkodó depresszió lassan őt is hatalmába keríti. A kiutat a heroinban keresi.
Pokolra szállása során nem hiányoznak mellőle természetesen barátai sem: a munkahelyéről elbocsátott Spud, a most is megállás nélkül mesterkedő Beteg Srác, a lecsúszás elől hol több, hol kevesebb sikerrel menekülő Tommy és az egyre hírhedtebbé váló pszichopata, Begbie.
A Skagboys azt meséli el, hogyan jutnak el a rehabig és a börtönig a szép reményűnek nem nevezhető, de ennél azért többet érdemlő srácok. A komor történetből ennek ellenére nem hiányzik az Irvine Welsh védjegyének számító fekete humor sem: az első lövéstől a korántsem utolsó leszokási kísérletig vezető út egyszerre zavarbaejtően komikus és megdöbbentően tragikus.

Irvine Welsh 1958-ban született Edinburgh-ban. A világhírt rögtön első könyve, az 1993-ban megjelent Trainspotting meghozta számára, amelyből néhány évvel később nagy sikerű filmet is forgattak. A szerző a regény világához időről időre visszatér: 2002-ben a Trainspotting folytatását írta meg Pornó címmel, a tíz évvel később, 2012-ben megjelent Skagboys pedig a történet előzményeit meséli el.

Hirdetés