sophie P értékelése


>!
sophie P
Lian Dolan: Szerelmem, William

A könyvtárunk szokásos valentin-napi meglepetés-csomagjából (nátron papírba becsomagolva, madzaggal átkötve, csak otthon kibontandó) került a kezembe ez a könyv. Nem is akartam az idén elvenni, mert most kettőt tettek egybe, végül mondtam hogy jó, legyen akkor az enyém az utolsó. Ami marad. Ez volt benne (amúgy is kicsit Shakespeare-lázban vagyok a Hogarth-sorozat miatt, micsoda koincidencia.:)), és A rege (ez volna a férfi rész). Köszi könyvtárosok, eddig nagyon jól szórakozom!

A Szerelmem, William egy nagyon szimpla, és szokványos romantikus történet lenne, ha nem volna benne ez a nagyon szellemes Shakespeare-vonal. De benne van, és így elég sokat lehet rajta nevetni, és meg is lehet szeretni. Kellemes-kikapcsolódós kategória, a fülszöveg azt írja nyári-olvasmány, szerintem meg akármikori.

Tehát a szerintem-vicces része a dolognak az, hogy a főhősnőnk irodalom tanár, abból is olyan, aki Shakespeare-re specializálta magát, úgyhogy egy kicsit többet vesz elő mondatokat a kedvenc darabjaiból, többször ismer rá a környezetében a kedvenc szereplőire, többször tűnik úgy, hogy ami történik, az már valamelyik drámában megtörtént. Hogy például valami egyszerűt mondjak: az egyik húgát és annak a férjét Machbetéknek nevezi, persze nem véletlenül. Vagy a helyi módos hölgyekből alakult jótékonysági alapítvány Erzsébet Társaság lett, becenevükön a Bözsik.

És nem mellesleg a fent említett főhősnő egy könyvön is dolgozik, kb arról készül szólni, milyen párhuzamok vonhatók a Shakespeare drámák és a mai popkultúra között. Bizonyos tablók és vázlatok már „elkészültek”, ezek a fejezetek elején közzé is vannak téve, és bár azt hiszem volna mit finomítani még rajtuk, így is van bennük megmosolyogni való bőven. Pl az Ahogy tetszik és a Jóbarátok … vagy a Melyik rosszfiú illik hozzád teszt … vagy a Rómeóék csapata Kontra Hamleték csapata Kontra az Alkonyat csapata … vagy a különböző Sztárpárok… Némelyik olvasónapló helyett is jó.


Lian Dolan: Szerelmem, William

Lian Dolan: Szerelmem, William

A fiatal tanárnő, Liz egyre eseménytelenebb szingliéletét három férfi bolygatja fel egyszerre: egy váratlanul felbukkanó hollywoodi sztár, minden nő álma, a nagy FX Fahey, akivel csak az a gond, hogy Liz életében az elviselhetetlen férjet alakította, aztán betoppan egy politikai tanácsadó, aki egy csipetnyivel sármosabb a kelleténél, és nem utolsósorban ott van maga William Shakespeare. A színész kalandosnak ígérkező munkát ajánl Liznek a nyárra, a tanácsadó beköltözik a lakásába, Shakespeare-ről pedig kiderül, hogy nemcsak modern, de szexi is. Liz pedig mindent egy lapra tesz fel, mert érzi, ezen a nyáron sikerülnie kell:
1. bestsellert írni Shakespeare drámáiról,
2. összejönni álmai pasijával,
3. bebizonyítani Faheynak, hogy már túl van rajta.

Aztán persze minden a feje tetejére áll, és miközben a szálak összekuszálódnak, a szerelmesek kavarnak, és semmi nem úgy alakul, ahogy várnánk, egyedül a jó öreg William nevet a színfalak mögött, hiszen tévedések vígjátéka az élet. Lian Dolan sikeres női regénye szellemes, humoros és torokszorító egyben. Minden benne van, amit egy nyári olvasmánynak tudnia kell, sőt még több is…

Hirdetés