Joshua182 értékelése


>!
Joshua182
László Zoltán: A keringés

Érdekes könyv volt ez, ugyanakkor valamiért nem tudott igazán magával ragadni, pedig az író kiinduló elképzelése nagyon tetszett, már csak azért is, mert végtelenül jellemző az emberi gondolkodásra: a globális felmelegedés elől meneküljünk a távoli jövőbe!
Kimondottan tetszett, hogy nem egy, hanem rögtön három különböző földtörténeti korban is elérhető a jövő (további bővítés lehetőségével), ami igencsak megdolgoztatja a képzelőerőt az ebből adódó lehetséges paradoxonok miatt, amiből néhányat említ is a könyv. Ami szintén kedvemre való volt, hogy a szerző számításba vette a több millió éves időugrások következményeit, földrajzi, biológiai, és csillagászati változások tekintetében is.
Egyrészt felüdítő volt, hogy nem minden Amerika és a nyugat körül forog, ugyanakkor kicsit nehéz volt beleélnem magam a regényben felvázolt hangulatba, a mai szuperhatalmak mellőzése egy ilyen technológia kapcsán, és az elképzelés, hogy az irányítás kizárólag mamutcégek kezében összpontosuljon, hát, nem is tudom… A pesti helyszín is kicsit erőltetettnek tűnt emiatt, bár az író érezhetően igyekezett, hogy egyedi hangulattal ruházza fel.
A szereplők terén voltak problémáim, Emilia és Baran karakterét leszámítva egyikük sem tudta megmozgatni a fantáziám, de ez utóbbi kettőnél sem volt minden tiszta, különösen Baran viselkedése és indítékai voltak számomra zavarosak. A szereplőknek köszönhetően egy közepes akció-thrillerré válik a regény, pedig szerintem sokkal több volt ebben az alapötletben. Az „idegenek” bevonása a történetbe kicsit hirtelennek és kidolgozatlannak tűnt, ez a része megérdemelt volna egy teljes cselekményszálat, különösen a közvetített üzenet léptékének és fontosságának tekintetében, kicsit úgy éreztem, hogy a végén gyorsan ledarál néhány közhelyet és mindenki mehet a dolgára.
Ezzel együtt is gondolatébresztő írás, bennem leginkább egy központi kérdés fogalmazódott meg közben, ami valójában költői kérdés: megérdemel-e az emberiség egy ilyen technológiát, elkövetné-e ugyanazokat a hibákat újra és újra?


László Zoltán: A keringés

László Zoltán: A keringés

Mit tegyünk, ha már nem tudunk megbirkózni az éghajlatváltozással?
Építsünk hatalmas időgépeket, amelyeken az emberiség a távoli jövő Földjére költözhet – olyan korokba, ahol a bolygó már begyógyította sebeit, és a termékeny szűzföldeket csak birtokba kell venni. Kezdetét veszi az emberiség legnagyobb kalandja, ám hamar kiderül: nem mindenkinek ugyanaz a célja az új világokkal…
Három kisember, egy paleontológusnő, egy újságíró és egy bárénekesnő sorsa fonódik össze a Keringés korokon átívelő világában, ahol új társadalmi kísérletek csapnak
össze a pénz hatalmával, és a benyújtott számlákért olykor évmilliók múlva fizetjük meg az árat.

A 2005-ös glasgow-i Eurocon kitüntetett szerzője regényével bebizonyítja, hogy a magyar SF semmivel sem marad el a nemzetközi élvonaltól.

Hirdetés