Solymár_András IP értékelése


>!
Solymár_András IP
Roy Porter: Vér és virtus

Roy Porter: Vér és virtus Az orvostudomány rövid története

Sokáig kerestem ezt a könyvet, mire sikerült megszereznem, anno még ebook readeren tettem magamévá.

Igazán nem tudom, kinek és miért ajánlanám et a könyvet. Engem annakidején megragadott, ahogy egyszerűen, olykor felültesen, de érthetően és kronológiailag végigvezeti az orvostudomány történetét. Számomra fontos volt megszerezni, lévén történelmi témában irogatva igencsak fontos forrásmunka.

Szerintem igenis fontos olvasmány. Perspektívát ad. Az emberek hajalmosak elfelejteni, hogy nagyapáink még torokgyíkba és gyermekbénulásba belehalt testvéreik temették. Az emberek hajlamosak elfeledni, hogy kétszáz éve még tönkretettek egy embert, amiért felvetette az ötletet, hogy talán az orvosok megmoshatnák a kezük, mielőtt terhes nőkhöz nyúlnak az oszló hullák boncolása után. Hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy kétszáz éve az orvosi hivatás néhány kedves szóból, morfiumból és ópiumból állt.

Bár irodalmat írok, kevés irodalmat olvasok. A világ oly tág és csodás, hogy bűn nem megismerni, történelmünk olyan sötét és undorító, hogy legsötétebb fantáziáinkat ezrek röhögnék szembe.

Talán így foglalhatnám össze: ha ez a gyógyítás története, milyen lehet az ártásé?


Roy Porter: Vér és virtus

Roy Porter: Vér és virtus

„A betegség és az orvosok közötti háborúnak, ahol a harcmező az emberi test, volt kezdete és közepe, de soha nincs vége…” – írja Roy Porter, a 20. század egyik legjelentősebb orvostörténésze. Ennek a háborúnak a nevezetes csatáiról, egyre fényesebb győzelmeiről és aggasztó kudarcairól, az életért és egészségért folytatott ősi küzdelemről szól a Vér és virtus.
Lenyűgözően átfogó, nagylátószögű, de egyben gondosan kimunkált könyvében Roy Porter sorra veszi, hányféle agyafúrt és zseniális módon igyekszünk megérteni és távol tartani magunktól a betegségek százait.
Virtuóz, szellemes, olykor egyenesen meghökkentő stílusban rajzolja elénk a teljes képet: az ősi gyógyítóktól a mai specialistákig, az ayurvédikus gyógyszerektől a Viagráig, követi a sebészet káprázatos fejlődését az érzéstelenítés nélküli csonkolásoktól a legbonyolultabb szervátültetésekig. Felvázolja az egészségügy mint közösségi feladat történetét a betegápoló szentektől a mai, mindenkire kiterjedő orvosi szolgáltatásokig. Felteszi mindazokat a megoldatlan, megválaszolatlan kérdéseket, amelyekkel a hatalmas gazdasági különbségek, az egyre növekvő népesség, a meghosszabbodott élettartam és az új vagy régi, pusztító betegségek szembesítenek bennünket.
Hatalmas ismeretanyagából Porter biztos kézzel formál mindenki számára élvezetes és egyben elgondolkodtató könyvet. Mindenekelőtt pedig bölcs derűvel és együttérző humorral szemléli örökérvényű tárgyát, az emberi szenvedést és fáradhatatlan próbálkozásainkat annak enyhítésére.

Hirdetés