ibzenke értékelése


>!
ibzenke
Michel Houellebecq: A harcmező kiterjesztése

Én Houellebecq-könyvön, azt hiszem, még nem szórakoztam (pedig már mindet olvastam). A második rész első fejezete (a Rouen-ba érkezés és az első nap leírása) zseniális!
Pedig félve vettem újra a kezembe Houellebecq-et, és azért is az öt csillag, mert pozitívan kellett csalódnom. Nagy meglepetés volt ennyi humor és irónia tőle…


Michel Houellebecq: A harcmező kiterjesztése

Michel Houellebecq: A harcmező kiterjesztése

A regény hőse igazi Houellebecq-figura: antihős, akinek ezúttal a nevét se tudjuk. Magányos kívülálló, aki okosan és kegyetlenül lát rá a társadalom és az emberi érintkezések visszáságaira, hazugságaira. Informatikusként tisztában van a nyilvánosság és a média működésével. Egy új szoftver eladása miatt tanfolyamokat kell tartania vidéken. Utazásai során még mélyebb lesz a depressziója; életét nem tudja a korábbi rutin mentén továbbfolytatni. A regény izgalmas kérdése hogy miképpen lehet kivonulni a világból, rádöbbenve hogy nem a társadalom, hanem önmagunk foglyai vagyunk.
Michel Houllebecq-nek ez a regénye hozta meg az országos ismertséget, az Elemi részecskék előtanulmányának is tekinthető, bár annál bizonyos értelemben jóval derűsebb: a főszereplő depressziója ellenére humorral és elnézéssel tekint embertársaira, bár nem kér a világukból.
A harcmező kiterjesztése a mára világhírű szerzőt teljes fegyverzetében mutatja meg.

Hirdetés