Szécsi_Balázs értékelése


>!
Szécsi_Balázs
Timothy Zahn: Kirajzás

Úgy érzem a kedvencem a Star Wars világában Timothy Zahn. Mind a birodalom, mind pedig a hanyatló köztársaság sokkal realisztikusabban szerepel a könyveiben mint a filmekben. Nincsenek össze-vissza lövöldöző rohamosztagosok, nevetséges “tinicsalogató” lények, és ordas nagy logikai bukfencek.

Ezek a kitételek erre a könyvre is állnak. Az elején megismerkedünk egy huttok által üldözött csempészhajó legénységével, akik merő véletlenségből a galaxis szélére ugranak, majd ott találkoznak a Chiss Birodalom határőreivel. Nemsokára pedig tanúi lesznek egy brilliáns fiatal chiss parancsnok katonai bravúrjainak. Ezzel párhuzamosan megismerkedünk a Kirajzás nevű grandiózus projekttel, melynek célja az ismeretlen űr felfedezése és gyarmatosítása. Ennek a tervnek C’baoth jedi-mester a zászlóvivője, aki akaratát tűzön-vízen keresztülviszi, ha kell. Emellett feltűnik (gyakorlatilag teljesen feleslegesen) Obi-wan és Anakin, illetve egy összeesküvés erejéig Sidious is.

Őszintén szólva nem különösebben érdekel a Star Wars, mint franchise, viszont ez a könyv abszolút élvezhető volt. Nem várja el a jelentős háttértudást (bár lehet hogy egy pár poénon nem nevettem), helyette van csavaros történt, egy kis intrika, emlékezetes szereplők, némi akció, és egy pár jedi. Nekem pedig ennyi elég is egy hangulatos SW-regényhez.


Timothy Zahn: Kirajzás

Timothy Zahn: Kirajzás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A klónháborúk kitörésének előestéjén Jorus C'baoth Jedi-mester egy különleges tervvel ostromolja a Szenátust és a Jedi-tanácsot. Sokáig úgy tűnik, hogy a szűk látókörű hivatalnokok zátonyra futtatják a nagyszabású tervet, ám végül C'baoth mester valóra váltja a kirajzásról szőtt álmait. Hat Jedi-mester, tizenkét Jedi-lovag, továbbá ötezer férfi és nő indul útnak, hogy értelmes lényeket, az erőre fogékony teremtményeket, és lakható világokat keressenek az ismert galaxis határain túl.
Noha a titokzatos és gonosz Darth Sidious ezúttal is megkezdi saját játszmáját, az expedíció résztvevőinek mégsem a Sith nagyúr lesz a legveszélyesebb ellenfele. Miután a gigászi kötelék mélyen behatol az Ismeretlen Szektorokba, az utazók váratlanul szemben találják magukat a Chiss Birodalmával és a világmindenség egyik legnagyobb stratégájával…

Hirdetés