Krumplicsku értékelése


>!
Krumplicsku
Joanna Courtney: A walesi királyné

Ha kiveszem a saját érzelmeimet az értékelésből (amit nem tudok persze ;-) ) kb. annyiban merülne ki a dolog, hogy azoknak ajánlom, akik a történelemnek csak a romantikus oldalát kedvelik.
De persze nem tudom megállni, hogy ne mondjam el, hogy nekem ez egy olyan kicsit se hús, se hal módra megírt történet lett…. talán még csak nem is igazán romantikus, mert a szerelmi jelenetek sem lettek olyan forrón érzelmesek, illetve mert nem üt át az az igazán romantikus elképzelés, hogy mindent a szerelem mozgat (nem az önzés, nem a hatalomvágy, nem a gonoszság, csak a szerelem….) Sajnos nem csak hogy ez nem jött át, de az sem, hogy akkor mi más húzódik a háttérben, ki miért olyan, amilyen, teszi, amit tesz.
Holott az alakok érdekesek (eleve nem mindennapi a könyv végére kialakult felállás Harold és a két nő közt), és abszolút érdekeltek volna a mozgatórugóik is. (bár, nyilvánvaló, hogy ezek nagyon nagy része maximum találgatás lehet, hiszen a korból jóval kevesebb olyan irat maradhatott ránk, ami lehetővé tenné a történelmi alakok gondolkodásának megismerését is) Ehhez sokszor éreztem azt, hogy túl nagyokat ugrunk a történetben, vagy néha mintha nem kapott volna az hangsúlyt, ami érdekes lehetett volna (pl. a Walesből történő menekülés és Griffin halála közti idő).
Történelmi regény kedvelő női olvasóknak érdekes kiegészítés lehet két divatos Tudorkori történet közt egy kis horizont tágítással, de sajnos ennyi.


Joanna Courtney: A walesi királyné

Joanna Courtney: A walesi királyné

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Anglia egén viharfelhők gyülekeznek, trónörökös híján pedig egyre bizonytalanabbá válik mind az utódlás, mind az ország sorsa. A sorozatos háborúkban ráadásul odavész a kulcsfontosságú pozícióban lévő Northumbria grófja, a királyi tanács ezért összeül, hogy megválasszák az utódját. A nyilvános eseményen részt vesz a szépséges és csupán tizennégy éves Edyth Alfgarsdottir is. A lány heves vérmérsékletű apja, Alfgar gróf azonban elveszíti a fejét, meggondolatlansága pedig nem marad büntetlenül: az uralkodó száműzi őt. A férfi egyedül a híres és rettegett walesi királytól, Griffintől remélhet segítséget, így családjával hozzá menekül. A nálánál jóval idősebb király rögtön szemet vet Edythre, és a lány sem közömbös a férfi iránt, de ha enged a kölcsönös vonzalomnak, nagy árat kell fizetnie a szerelmükért: szeretett Angliáját kell megtagadnia.
Az időközben Wales királynéjává lett fiatal lány nagy hatalmú asszonnyá válik, és a vészterhes időkben, az 1066-os sorsfordító évben neki is választania kell. A választásán azonban nemcsak az övéi, hanem országuk sorsa is múlik…
Joanna Courtney trilógiájának, a Hódítók asszonyainak első kötete igazi csemege a történelmi regények kedvelőinek. Edyth sorsán, megpróbáltatásain keresztül elénk tárul a tizenegyedik századi Anglia, királyok és királynék, grófok és grófnék élete, amely nem kevés izgalomban és érzelemben bővelkedik.