balagesh IP értékelése


balagesh IP>!
Petőcz András: Aysa

Petőcz András: Aysa Harminc nappal a háború után

Rendes mondatokat írni erény, és ezt értékelni kell.
Másrészt pedig van egy írói elképzelés, hogy itt egy öregasszony beszél – igen, öregasszony immár, tehát az egész élete érintett, de nem kislányként, sem érett nőként szól, hanem öregasszonyként –, és ez az öregasszony sematizál, vagy ha előzékenyebb akarok lenni: összegez. Valamiképpen egyszerűsíti a nyelvet (a világát). (Ilyenkor szokták írni, kopognak a mondatok – de ezek nem kopognak.)
A sci-fik között értékeli az ember az ilyesmit: a posztapokaliptikus világ hősét látjuk. (Nem mártírját!)
Hőst nem a filmes értelemben, vagyis nem azt, aki megmenti a világot, hanem akit képtelenség elpuszítani. Sőt még csak véletlenül sem pusztul el. Az öregsége azt jelenti, hogy az adott kor és az adott lény egymáshoz tudtak simulni. (Kiérdemlik egymást.)
Magányossága kiemeli hős mivoltát.
Érdekes az ilyesmi attól tud lenni, ha kellően emblematikus a figura. A főszereplő a nőiség klasszikus értelmezéseként befogadja a világot. Ez még vörös hajjal sem igazán erős. A világot meg az arab jellegű nácik uralják.
Nem szálaznám, hogy ki és mennyire él jól. De hogy a főhős miképpen tárulkozik ki a világ akaratának (a lesz, ami lesz; sőt kicsit rákészültebben: legyen, aminek lennie kell), nincs valami nagyon jellemző módon megfogva.
Viszont ha azt veszem, itt az író felvett egy alapállást, és ahhoz tartja magát. Következetesen és pontosan. Jó mondatokkal.
Zárom ezzel: ekkora írói tudás is szülhet érdektelen művet.
Meg hogy mennyire jó, hogy nekem ezt nem arabként vagy nőként kell olvasnom.
A csillagozás is mindig igazságtalan. A gyermeki gondolkodásmódtól teljes szabadságot nyert Idegenek miatt ilyen alacsony a csillagszám, pedig akár gondolhatnám azt is, hogy trilógiavégnek (azaz sok mindentől meghatározottan, gúzsba kötve) még így is éppen megfelel.


Petőcz András: Aysa

2.720 FtRégikönyvek.hu ·
3.200 Ft –15%
2.800 Ftshop.konyvmogul.hu ·
3.200 Ft –13%
3.040 FtLíra ·
3.200 Ft –5%
2.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Petőcz András: Aysa

Petőcz András trilógiájának amelynek az első két, ugyancsak önálló könyvként is teljes értékűen olvasható része, az Idegenek és a Másnap külföldön, így Németországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Grúziában is sikerrel jelent meg most a harmadik kötete kerül kiadásra.

Az Aysa, ugyanúgy, ahogy a trilógia korábbi részei, alapvetően vízió. Vízió egy lehetséges világról, ami nem létezik, vagy talán csak létezhet valahol. Mint Orwell 1984 című műve, Petőcz regénye is a képzelet világában játszódik. A trilógia maga egy lehetséges háború előzménye, folyamata és vége, benne ott van a terror, ami tudjuk napjaink valósága.

Ez a könyv a képzeletbeli háború végét, illetve a háború utáni egy hónapot jeleníti meg számunkra. Benne az Idegenekben megismert Anna már érett nő, fogoly, akinek el kell viselnie minden olyan megaláztatást, amit egy érett, és különös adottságokkal bíró nőnek egy fogolytáborban fogolyként el kell viselnie. Megaláztatást, erőszakot, mindent. Anna, akinek a valódi neve Aysa, ugyanazt teszi, amit a kislány Anna is tett az Idegenekben, illetve az immár kamaszlánnyá, fiatal nővé serdült Anna is tesz a Másnapban: megpróbál mindent túlélni. A harc az életben maradásért folyik, és ebben a harcban minden megengedett, minden eszköz bevethető.

Ahogy az Idegenekben sem tudtuk, itt sem tudjuk pontosan, hol játszódik a történet. Nem is lényeges, játszódhat bárhol, valahol Európa peremén, vagy a Közel-Keleten, vagy Ázsiában. A trilógia második fejezetében, a Másnapban Anna menekülés közben megtalálni vélte soha nem látott apját, amikor is kiderült, hogy az igazi neve Aysa, tehát az Anna név is hazugság volt. Ebben a könyvben, a trilógia harmadik fejezetében Anna, illetve Aysa a terroristák kiszolgálója lesz, prostituálja magát a túlélés érdekében. Elképzelhetetlen borzalmakat él át, miközben évtizedeket tölt a barbárok fogságában.

A történet végére biztosan csak annyit tudhatunk, hogy harminc nappal vagyunk a háború után.

Petőcz András regénye, az Aysa, egy lehetséges világot mutat meg nekünk, amely világ, reméljük, nem létezik.