kvzs P értékelése


>!
kvzs P
Peter F. Hamilton: Júdás elszabadul I-II.

Hamilton folytatja az előző részben megkezdett ötletorgiát.
Bevallom, az elején kicsit nehezen rázódtam bele a történetbe, mert régen olvastam az előző két téglát, és néha csak vakargattam a fejem, hogy ki kicsoda és mit akar, és honnan hova megy, de szerencsére a visszautalások miatt hamar visszatértek a főbb emlékeim, és attól kezdve nem eresztett a könyv.
Amíg az előző részben erőteljes volt a világépítés, itt inkább a cselekmény volt a hangsúlyos. Nyomozás, politikai intrikák és hatalmi játszmák, árulás, cselszövés, az összeesküvésen belül is összeesküvés, társadalmi konfliktusok, lelki problémák és az emberiség alapvető tulajdonságainak boncolgatása, vagyis az emberi oldal volt a hangsúlyos ebben a részben.
Lehet, hogy néha kicsit túlírt a történet, azt azonban bátran ki merem jelenteni, hogy kevés ilyen író van, mint Hamilton: nem csak ötletei vannak, de ki is tudja őket fejteni, és össze is fűzi mindet egy egységes egésszé.


Peter F. Hamilton: Júdás elszabadul I-II.

Peter F. Hamilton: Júdás elszabadul I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az emberiség évszázadokkal ezelőtt lépett ki a csillagok közé. Senki nem tudta azonban, hogy egy titokzatos idegen lény, a Csillagutazó sikeresen manipulálta az elmúlt korszak eseményeit. Cselszövésének következtében könyörtelen háború vár a Csillagközi Nemzetközösség világaira. Lehetséges, hogy a küzdelem az emberi faj pusztulását eredményezi. Hála azonban Paula Myo főnyomozó erőfeszítéseinek, a Nemzetközösség politikai elitjének egy része végre hajlandó elismerni a Csillagutazó létezését. Úgy tűnik, még a leghatározottabb lépésektől sem riadnak vissza, mert szeretnének véget vetni a rejtélyes, ugyanakkor félelmetes földönkívüli ármánykodásának.

Közben változatlan hevességgel folytatódik a Dyson Alfáról kiinduló invázió. Az ellenség tucatjával foglalja el a Nemzetközösség világait. A földi hadiflotta elkeseredett elszántsággal veti magát a küzdelembe. Vezetői azt hiszik, olyan szuperfegyverekkel sikerült felszerelni a hajókat, melyek alkalmasak a háború megnyerésére. Hamarosan kiderült azonban, hogy a földönkívüliek hadiflottáját hasonlóan iszonyatos erejű fegyverrendszerekkel látták el. Kime tengernagyot erősen nyugtalanítja a kérdés, hogy az idegenek miként szerezték ezeket a fegyvereket. Lehetséges, hogy a Csillagutazó ügynökei előtt nem maradhatott titokban a Nemzetközösség legjobban őrzött védelmi projektje sem? Vagy talán még az is elképzelhető, hogy az igazság ennél sokkal, de sokkal szörnyűbb?

Mark Vernon igencsak elégedett volt önmagával, amikor úgy tűnt, hogy sikerült a Nemzetközösség egyik legbiztonságosabb bolygóján új munkahelyet találnia. A valóságos ezermesternek tartott mérnök álmai munkáját végezheti. Nem kell attól tartania, hogy akár ő, akár a családja ismét bajba keveredhet. Olyan űrhajók elkészítésében vehet részt, amelyek alkalmasak lesznek a leggazdagabbak kimentésére, ha az emberiség esetleg elveszítené a háborút.

Egy szép napon aztán váratlan látogatója érkezik. Nigel Sheldon csupán egy apró szívességet kér. Hogy a pokolba lehetne nemet mondani annak az embernek, aki megteremtette az egész Nemzetközösséget? Csak az a gond az ilyen apró kis szívességekkel, hogy felettébb hajlamosak az elfajulásra…

A háború cseppet sem úgy alakul, ahogy azt az emberek szerették volna. A Csillagutazó árulása már a Nemzetközösség szívét fenyegeti. A túléléshez elengedhetetlennek látszik a befolyásos földönkívüli megsemmisítése. Miközben Paula Myo végre közelebb jut a célpontjához, valaki megpróbálja elszabotálni az egész nyomozást. Paula csak akkor szabadulhat meg az emberiség legfőbb ellenségétől, ha képes lesz rájönni, hogy melyik munkatársa áruló. Az illető hajlandó feláldozni az egész emberi fajt.

A Júdás elszabadulban folytatódik a Pandóra csillagában megkezdődött, izgalmas történet.

Hirdetés