ppeva P értékelése


ppeva P>!
Petőcz András: Aysa

Petőcz András: Aysa Harminc nappal a háború után

Az első rész nagyon tetszett, a második már hagyott némi kívánnivalót maga után. Ebben számomra túltengett a naturalizmus, és nem tudtam szabadulni attól a (kényszer)képzettől, hogy itt egy férfi ír nő bőrébe bújva a nemi erőszakról, nemi kizsákmányolásról. Sokszor éreztem hiteltelennek és öncélúan trágárnak. De ez persze ugyanúgy szubjektív, mint az, ahogy ezt az egészet az író elképzeli.
Napokkal az olvasás után sem tudom, hány csillag. Mert volt benne sok-sok magával ragadó rész is – azt, hogy vagy szép, nem írnám, a tartalma miatt… –, és végül is nem bántam meg, hogy elolvastam. Majd ha eldöntöttem, utólag csillagozom. Ha csillagozom.


Petőcz András: Aysa

2.720 FtRégikönyvek.hu ·
3.200 Ft –15%
2.720 FtRocky ·
3.200 Ft –15%
2.800 Ftshop.konyvmogul.hu ·
3.200 Ft –13%
3.040 FtLíra ·
3.200 Ft –5%
2.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Petőcz András: Aysa

Petőcz András trilógiájának amelynek az első két, ugyancsak önálló könyvként is teljes értékűen olvasható része, az Idegenek és a Másnap külföldön, így Németországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Grúziában is sikerrel jelent meg most a harmadik kötete kerül kiadásra.

Az Aysa, ugyanúgy, ahogy a trilógia korábbi részei, alapvetően vízió. Vízió egy lehetséges világról, ami nem létezik, vagy talán csak létezhet valahol. Mint Orwell 1984 című műve, Petőcz regénye is a képzelet világában játszódik. A trilógia maga egy lehetséges háború előzménye, folyamata és vége, benne ott van a terror, ami tudjuk napjaink valósága.

Ez a könyv a képzeletbeli háború végét, illetve a háború utáni egy hónapot jeleníti meg számunkra. Benne az Idegenekben megismert Anna már érett nő, fogoly, akinek el kell viselnie minden olyan megaláztatást, amit egy érett, és különös adottságokkal bíró nőnek egy fogolytáborban fogolyként el kell viselnie. Megaláztatást, erőszakot, mindent. Anna, akinek a valódi neve Aysa, ugyanazt teszi, amit a kislány Anna is tett az Idegenekben, illetve az immár kamaszlánnyá, fiatal nővé serdült Anna is tesz a Másnapban: megpróbál mindent túlélni. A harc az életben maradásért folyik, és ebben a harcban minden megengedett, minden eszköz bevethető.

Ahogy az Idegenekben sem tudtuk, itt sem tudjuk pontosan, hol játszódik a történet. Nem is lényeges, játszódhat bárhol, valahol Európa peremén, vagy a Közel-Keleten, vagy Ázsiában. A trilógia második fejezetében, a Másnapban Anna menekülés közben megtalálni vélte soha nem látott apját, amikor is kiderült, hogy az igazi neve Aysa, tehát az Anna név is hazugság volt. Ebben a könyvben, a trilógia harmadik fejezetében Anna, illetve Aysa a terroristák kiszolgálója lesz, prostituálja magát a túlélés érdekében. Elképzelhetetlen borzalmakat él át, miközben évtizedeket tölt a barbárok fogságában.

A történet végére biztosan csak annyit tudhatunk, hogy harminc nappal vagyunk a háború után.

Petőcz András regénye, az Aysa, egy lehetséges világot mutat meg nekünk, amely világ, reméljük, nem létezik.