Zsoofia értékelése


>!
Zsoofia
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Oké, nagyon szégyellem magam, de ebben a kötetben esett le, hogy a Hét Domb mit takar.
Még mindig varázslatos, ahogy Gemmell teljesen lecsupaszított minden fajta misztériumot az alaptörténetről, és kiirtotta az emberek pátoszi ostobaságait, és kicserélte emberi gyarlóságokkal. Például Akhilleusz ezerszer szimpatikusabb figura, mint az alaptörténetben. A trójai faló trükkje eszméletlenül zseniálisra sikeredett. Odüsszeusz megmagyarázása, hogy miért nem tér haza azonnal szeretett hitveséhez, szintén több mint helytálló. Iphigenia történetszálának elferdítését és annak következményét egyáltalán nem vártam. Gersom történetszálát az első kötet óta nem értem, és most minden helyreállt.

Technikai szinten meg a csaták továbbra is izgalmasak voltak, kreatívak és sose pörgettem tovább őket. Kinek kell grimdark, ha van egy Banoklésze? Annak ellenére, hogy tudtam, hogyan fog végződni hőseink útja, még így is tövig rágtam a körmömet értük.

Imádom minden egyes porcikámmal. És jól esik elképzelni, hogy Gemmell a Hősök Csarnokában sztorizgat a karaktereivel.


David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Sötétség telepedett a Nagy Zöldre, és az ókori világot szétszaggatja a megosztottság.

A Trója előtti harctereken gyülekeznek a mükénéi királyhoz hű ostromló erők. Köztük van Odüsszeusz, a mesés történetmondó, a mükénéiek vonakodó szövetségese, aki tudja, hogy hamarosan halálig tartó küzdelembe kell bocsátkoznia egykori barátaival.

A messze földön híres város falai mögött Priamosz, a trójai király várakozik. A betegeskedő, megkeseredett uralkodó két hősbe veti minden reményét: fiába, Hektórba és a rettegett Helikáónba, aki szörnyű bosszút áll a mükénéieken a felesége haláláért.

Immár feltartóztathatatlanul tombol a háború – a vérszomjas, öldöklő küzdelem, amelyben oly hősök csatáznak, akiknek a neve örökkön fennmarad a történetben, amely még évszázadok múlva is visszhangzik az emberek szívében.

A kortárs fantasy egyik legnagyobb mestere, David Gemmell a Királyok bukása című regényével méltó befejezését adja a halhatatlan ókori eposzt feldolgozó nagyívű történelmi művének.