Kek P értékelése


>!
Kek P
Romhányi József: Szamárfül

Nemcsak Romhányi humoros, groteszk állatverseit gyűjti egybe e kötet, de hátul még egy keletkezés- és kiadástörténetet is olvashatunk e könyvecskéről Rigó Béla tollából, ami szerintem igen hasznos és tanulságos, mert minden gyerek és fiatal szereti e versikéket, de a mai kor fiataljai már csak alig tudnak valamit arról a korról és miliőről, amikor ezek keletkeztek. S noha mindenki Dr. Bubón, Mézga Aladáron nőtt fel hazánkban, valahogy nem tartjuk számon, hogy alkotójuk semmiféle díjban nem részesült. Ennél nagyobb érdem az övé: a mindenki által ismertség, a kívülről fújt rímek és sorok „örökkévalósága”. Kétnyelvű keresztfiamnak vettem meg legelőször e kötetet, de nem adtam oda neki, mert elrémített a magyar nyelvben való bizonytalansága, s azon kezdtem gondolkozni, hogy vajon ő mit ért meg ezek halmazából: kentaur, dilemma, kamasz, hibrid, észlény, tenyészmén… Valószínűleg ennél a versnél döntöttem úgy, hogy még várok vele, majd nagyobb kamasz korában kapja csak meg. Szerencsére ezek a versek minden korosztálynak élvezetesek lehetnek, de szeretném, ha a nyelvi ízeket se kellene magyaráznom.
Hogy nekem melyik a kedvencem? Nem tudnám megmondani, de a Szamármese nyelvi-tartalmi-stílusbeli mutatványáért egyaránt rajongok, mégis leginkább a végső, magától értetődő, pofára ejtő válaszáért, azért az odadöfésért.


Romhányi József: Szamárfül

Romhányi József: Szamárfül

Az országszerte nagy népszerűségnek örvendő rajzfilmek, a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki, a Dr. Bubó, no meg a Macskák című musical magyar szövegének kivételes tehetségű szerzője Romhányi, a „Rímhányó”. Rövid, groteszk állatversei közül íme egy „másodperces”: „Apróhirdetés-rovatot / indítottak férgek és rovarok.” "Lakás: Vakolatban falbérleti / lakrést keres kisigényű / nyű."

Hirdetés