jehuka P értékelése


>!
jehuka P
J. K. Rowling: Átmeneti üresedés

Eddig (a Harry Pottert olvasva) csak sejtettem, de most már biztos vagyok benne: Rowling egy zseni.
Ez a könyv az első oldalakon megragadott és nem is eresztett el egészen az utolsó mondatig. Teljesen beszippantott Pagford kissé furcsa hangulatú világa. Pedig nem volt sodró lendületű, hihetetlenül izgalmas a története, mégis minden egyes mondatát élvezettel ízlelgettem, egy másodpercre sem untam. Csak úgy olvastatta magát, hipp-hopp, el is tűnt az az 576 oldal. Közben többször is megnevettetett és elgondolkodtatott.
Egyértelműen túlmutat a szórakoztató irodalom kategóriáján. A legnagyobb erőssége, hogy egyszerre realista és abszurd úgy, hogy ezzel a kettősségtől nem válik hiteltelenné. Elsőre mintha egy görbe tükrön keresztül látnánk a kisvárost: mindenki tökéletesnek és boldognak tűnik, de ahogy egyre mélyebbre ásunk, úgy szövődnek bele a történetbe a kemény témák (a mélyszegénység és az ebből eredő társadalmi feszültségek, a drogproblémák, a családon belüli erőszak, a generációs problémák) és kerülnek felszínre a sötét titkok. A karakterek EMLÉKEZETESEK – nem tucat-hősök, nincsenek „jók” és „rosszak”, csak emberek a maguk hibáival, kicsinyességeivel. Mert hát sajnos ilyenek vagyunk mi emberek, akár tetszik, akár nem, szeretünk jobbnak boldogabbnak látszódni a külvilág előtt, mint amilyenek valójában vagyunk (elég megnézni a FB-ra vagy Instagramra feltöltött képeinket). Ajánlom mindenkinek, aki szembe mer ezzel nézni :)


J. K. Rowling: Átmeneti üresedés

J. K. Rowling: Átmeneti üresedés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az alig negyven-egynéhány évesen megboldogult Barry Fairbrother halála szó szerint felforgatja Pagford városkát. Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött háború tombol: gazdagok háborúja a szegényekkel, kamaszoké a szülőkkel, feleségeké a férjekkel, tanároké a tanítványokkal…
Mert Pagford nem az, aminek látszik, és Barry megüresedett önkormányzati helye a valaha megélt legnagyobb háborút robbantja ki a helységben. Ki fog győzni a szenvedélyektől, köpönyegforgatástól, döbbenetes leleplezésektől viharos választáson? A The Casual Vacancy (Átmeneti üresedés) a páratlan mesemondó új alkotása az első olyan regény, amelyet Rowling a felnőtteknek írt.

Hirdetés