encsy_eszter értékelése


>!
encsy_eszter
Michel Houellebecq: A harcmező kiterjesztése

És szép lassan úrrá lesz rajtunk a bizonyosság, hogy a világ korlátai ki vannak jelölve. Maga a vágy is eltűnik, nem marad más, csak a keserűség; a hatalmas és felfoghatatlan keserűség.

Ha depresszív a hangulatom, Houellebecq könyvei mindig megtalálnak. Még tavaly kezdtem el olvasni, aztán félre kellett tennem, mert nem volt időm semmire. Most, hogy végére értem egy nagyobb munkának, újra lett némi időm, és egyből kézbe is vettem. Terápiás, na de nem úgy, hogy felvidít. Leránt a legaljára, mindent besötétít, aztán egyszer csak elkezdek nevetni a saját nyomorúságomon, és a fő karakterén is. Ez gyakorlatilag teljesen inadekvát reakció, de jobb híján ezt kell tenni, az ember egyszerűen érzi, hogy ezt kell tenni, különben úgy jár, mint a regénybéli Tisserand.
Engem általában az ránt ki a legkiüresedettebb állapotokból, ha elmegyek a falig, a gödör aljáig, kicsit beletörlöm az arcom a sárba, aztán szépen lassan elindulok felfelé.


Michel Houellebecq: A harcmező kiterjesztése

Michel Houellebecq: A harcmező kiterjesztése

A regény hőse igazi Houellebecq-figura: antihős, akinek ezúttal a nevét se tudjuk. Magányos kívülálló, aki okosan és kegyetlenül lát rá a társadalom és az emberi érintkezések visszáságaira, hazugságaira. Informatikusként tisztában van a nyilvánosság és a média működésével. Egy új szoftver eladása miatt tanfolyamokat kell tartania vidéken. Utazásai során még mélyebb lesz a depressziója; életét nem tudja a korábbi rutin mentén továbbfolytatni. A regény izgalmas kérdése hogy miképpen lehet kivonulni a világból, rádöbbenve hogy nem a társadalom, hanem önmagunk foglyai vagyunk.
Michel Houllebecq-nek ez a regénye hozta meg az országos ismertséget, az Elemi részecskék előtanulmányának is tekinthető, bár annál bizonyos értelemben jóval derűsebb: a főszereplő depressziója ellenére humorral és elnézéssel tekint embertársaira, bár nem kér a világukból.
A harcmező kiterjesztése a mára világhírű szerzőt teljes fegyverzetében mutatja meg.

Hirdetés