newsroommate értékelése


>!
newsroommate
Erika Johansen: The Fate of the Tearling

A sorozatzáró köteteket általában nem önmagukban értékelem, inkább úgy, mint ahogy az utolsó darab puzzle-ra tekint az ember: milyen lett a teljes kép? A Fate of the Tearling egyszerre oldotta meg a feladatot – és hagyott cserben.

Kezdjük a végén: az a megoldás, ahogy az egész trilógia fő konfliktusát lezárta az írónő, borzasztó olcsó. Kínosan gyenge. Az a baj azzal, ha bedobja a deus ex machinát, hogy értéktelenné teszi a szereplők összes addigi szenvedését és küzdelmeit, mindent, amit elértek, mert a konfliktust nem ők oldják meg, hanem az író.

De ha már Erika Johansen bedobta ezt a megoldást, el kell ismernem, legalább jól vitte véghez. Mert végső soron mégis megérintett, adott valamit. (Itt azért meg kell jegyeznem, hogy a Johnatan halálát [ez ugye nem spoiler? az elejétől tudtuk, hogy Johnatan meghal] közvetlenül követő események szerintem inkább nevetségesek voltak, mint ijesztőek, azon a ponton önmaga paródiájába csapott át a történet.)

Tetszett a lezárásban a végkifejlet nyitottsága, kettős értelmezhetősége. Mert egyfelől lehet, hogy minden úgy történt, ahogy láttuk, de mi van, ha épp ellenkezőleg, semmi nem történt meg? Ez viszont egy másik olcsó narratív trükk lenne… (Bobby igazából nem halt meg a Dallasban.)

A teljes trilógia magával ragadó élmény volt, nagyszerű volt felfedezni, hogy a valóság néha pontosan az ellenkezője annak, amit gondoltunk, ügyesen megkoreografált ütemben fedték fel magukat a rejtélyek. Kár ezért a befejezésért.


Erika Johansen: The Fate of the Tearling

Erika Johansen: The Fate of the Tearling

In less than a year, Kelsea Glynn has transformed from a gawky teenager into a powerful monarch. As she has come into her own as the Queen of the Tearling, the headstrong, visionary leader has also transformed her realm. In her quest to end corruption and restore justice, she has made many enemies – including the evil Red Queen, her fiercest rival, who has set her armies against the Tear. To protect her people from a devastating invasion, Kelsea did the unthinkable – she surrendered herself and her magical sapphires to her enemy, and named the Mace, the trusted head of her personal guards, Regent in her place. But the Mace will not rest until he and his men rescue their sovereign from her prison in Mortmesne. Now the endgame begins and the fate of Queen Kelsea – and the Tearling itself – will finally be revealed…

Hirdetés