Tarja_Kauppinen IMP értékelése


>!
Tarja_Kauppinen IMP
Szergej Lukjanyenko: Új Őrség

A herripotter az vörös posztó Fluimucil Ábel az én szememben. Nem volna egy rossz szavam se akkor, ha a helyén lenne kezelve – valahol Jonathan Stroud felett és Eoin Colfer alatt –, de a köré épített gigantikus, profitorientált hype-ot sehogy se veszi be a gyomrom. Remélem, Lukjanyenkónak jól jövedelmezett legalább Fazekas Henrik meg nem érdemelt reklámja.
Azért vannak itt más kikacsintások is, Pratchett felé például, aki deklaráltan nem bírta Rowlingot – szintén nem is annyira az írásai, mint inkább az üzletpolitikája miatt –, úgyhogy lehet, forog a sírjában, amiért ők ketten most egy kalap alá lettek véve.
Aztán meg Geszer mint Dr. House? Nom du nom! A Gyűrűk Ura, de nem ám a könyv, hanem a film? Az utalások jó részét indokolatlannak éreztem – természetesen nem az alternatív Blake verselemzésre gondolok (bár Szerb Antalnak ahhoz is lenne egy-két szava, Lukjanyenko meg ő alighanem megértenék egymást).

Most már bizton állíthatom, hogy az orosz irodalom nekem minden formában bejön. Akitől még a vámpírokat meg a boszorkányokat is önként és dalolva nyelem le, az bizony tud valamit. Ha mást nem is, de sűrű aha-élményeket idézni elő a keleti blokk kultúrájának szép és plasztikus ronda és büdös, ám piszok hiteles leírása által. Remélem, a Szocialista Szellem Vasútja még egy jó pár köteten át robogni fog, mert egy kicsit sárga ugyan, meg egy kicsit savanyú is, de épp elég szórakoztató ahhoz, hogy a hanyatló kelet ópiumaként akármennyit szívesen fogyasszak belőle.

10 hozzászólás

Szergej Lukjanyenko: Új Őrség

Szergej Lukjanyenko: Új Őrség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy kövér, csúnyácska tízéves kisfiú személyében nagy erejű, hasonítatlan Fénypárti próféta jelenik meg Moszkvában. Ezzel újból megbomlani látszik a Fény és a Setét egyensúlya. De nem ez a legnagyobb baj. A próféták jövendölése, ha az emberek tudomására jut, feltétlenül be is teljesedik, és ez rendszerint háborút, országok és népek pusztulását jelenti. A Homály elküldi tehát teljes hatalmával rendelkező megtestesülését, a Tigrist, hogy megölje a hírhozót, és bárki mást is, aki esetleg meghallgatta.
A moszkvai Éjszakai Őrség megpróbálja megállítani az ítéletvégrehajtót, de Anton Gorogyeckijnek és társainak rá kell döbbenniük, hogy soraik között olyanok is vannak, akik magát a Homályt akarják eltörölni. Márpedig akkor megszűnik a mágia, a Másfélék elvesztik minden rendkívüli képességüket. És a világ visszavonhatatlanul megváltozik.