risingsun értékelése


>!
risingsun
Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Szinte csak ismételni tudom, amit korábban a Haldokló Föld novelláskötet kapcsán írtam, mert most is pontosan így éreztem. Még mindig és változatlanul elképeszt az a lazaság és könnyedség, ahogy Vance képes pár mondattal vagy egy rövid bekezdéssel felvázolni egy karaktert vagy épp egy cselekményt továbbgördítő helyzetet. Nincs oldalakon vagy fejezeteken keresztül, lassan, komótosan, körülményesen felépített világ vagy karakterábrázolás. Ekkora terjedelemben Vance már egy komplett novellát meg is ír. S pont azért zseniális, mert a novella keretein belül képes kompletten megalkotni, felépíteni egy világot, s azon belül még egy rövid történetet is lezavar benne.

A Haldokló Föld világ mit sem változott a sorozat korábbi köteteiben megismertekhez képest. A világban, ahol a nap már haldoklik, az emberek (akik jelen novellás kötetben varázslók) már csak egy valaha volt civilizáció romjain élik mindennapi, egyszerű életüket. A nap kimúlásának veszélyével mit sem törődve hajszolják kicsinyes, önző vágyaikat. Ravasz ügyeskedéssel, trükkökkel, de leginkább mágiával küzdenek a nagyobb tudásért, egy-egy értékes tárgyért vagy mohó vágyuk beteljesítésért.
A varázslók folyamatos, egymás elleni, kicsinyes áskálódásaik és civakodásaik a történetek közös mozgatórugói. Ebben azonban nincs túl nagy változatosság, s a megoldások is elég hasonlóra sikeredtek így ez most számomra némi csalódást okozott, ennél nagyobb változatosságot vártam volna. Ettől függetlenül Vance most is elvarázsolt, magával ragadott és kellőképpen szórakoztatott remek stílusával, humorával.

A Mesterművek sorozat eddig általam olvasott köteteihez hasonlóan most is kaptunk némi ’pluszt’. Ezúttal Nemes István remek hangulatú bevezetője segíti a Haldokló Föld világát ismerő és nem ismerő olvasók számára a történetek elhelyezését, illetve az abban szerelő varázslókról kapunk egy rövid és roppant hasznos összefoglalót.


Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Föld elöregedett, a vörösen pislákoló Nap bármelyik órában kihunyhat, véget érhet a világ. E mesés és borzongató, távoli jövőben, az emberiség huszonegyedik eónjában kietlen pusztaságokkal szabdalt, egymástól elszigetelt kultúrák vívják magányos harcukat a túlélésért. Ascolaisban és Almeryben, a Leomló Faltól nyugatra eső területen él egy csapat varázsló, akik szövetségbe tömörültek, hogy védelmezhessék érdekeiket. No meg persze, az értékeiket…

Közösségük szabályait a Kék Alapelvben, a Monstramentumnak is nevezett törvénykönyvben fektették le, mely eleve meggátolja az egymás közötti háborúskodást, a nyílt viszálykodást… De vajh, ki vethetne gátat annak, ha valaki fondorlatos módon, az Alapelv betűit kiforgatva próbálja elorozni társai varázstárgyait?

Rhialto már maga sem emlékszik, ki és mikor aggatta rá a kissé gunyoros „Csudálatos” ragadványnevet, de úgy rémlik, nem mágikus képességei ihlethették az illetőt, inkább hóbortos öltözetei és szokásai, valamint a hölgyek körében aratott sikerei. Ő maga is merész terveket szövöget varázslótársai mágikus IOUN-köveinek megkaparintására, ám amikor őt rabolják ki – a Monstramentum törvényeinek betűi mögé bújva –, felháborodott, kétségbeesett küzdelembe kényszerül…

Három különleges történet a Haldokló Föld-ciklus huszonegyedik eónjából – most először egy kötetben, új fordításban!

Hirdetés