zamil értékelése


>!
zamil
China Miéville: Vastanács

Nagyon szenvedtem vele, főleg az elején. Voltak benne részek amiknél már nagyon vártam, hogy tovább lépjünk. A könyv azon részei tetszettek mikor Új-Crobuzonban játszódott a cselekmény. Miéville már az előző részeknél is bebizonyította számomra, hogy tele van jobbnál, jobb ötletekkel, de valahogy a cselekménnyel van hadilábon, na itt sem változott a helyzet. Talán annyit, hogy itt az író valahol beleépítette, saját politikai ideológiáját, és ettől még elborultabb lett a történet. Amit még most se tudok, hogy nekem pozitívum volt vagy sem.
Végül is működött a történet, bár lehet ez „nyugaton” jobban hatott mint nálunk és tőlünk keletre.
Végezetül nem bántam meg, hogy elolvastam, mert igazán egyedi írót ismertem meg, de arra rájöttem, hogy nem vagyok mindenevő, van egy határ amit meg tudok emészteni, és ez a regény igen a határon billeg.


China Miéville: Vastanács

China Miéville: Vastanács

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Eljött a lázadások és forradalmak ideje, a konfliktusoké és az intrikáé. Új-Crobuzont egyaránt fenyegetik külső és belső erők. Nyílt háborút vív Tesh komor városállamával, ugyanakkor utcáit elégedetlenkedők tömegei árasztják el. A népes metropolisz a pusztulás szélére sodródott. És a felfordulás kellős közepén egy titokzatos, álarcos alak forradalom lángját szítja, hogy aztán a legváratlanabb helyeken szökkenjen szárba az erőszak vérvirágja.
Lázadók kis csoportja hagyja el kétségbeesésében a várost, hogy a külvilág veszedelmeivel bátran szembeszállva fölkutassa az utolsó reménységet, mely talán már csak a legendákban létezik. Elérkezett Új-Crobuzon létének legkritikusabb pillanata. És a suttogások szerint még valami. Eljött a Vastanács ideje.

Az angol új furcsák vezéralakja Bas-Lag-trilógiájával nem csupán a fantasyirodalmat helyezte 21. századi alapokra, de magát a regény műfaját is. Ezzel a kötetével zárul a ciklus, mely a Perdido pályaudvar, végállomással kezdődött, és az Armadával folytatódott.

Hirdetés