ke555 értékelése


ke555>!
Patrick Süskind: A parfüm

Patrick Süskind: A parfüm Egy gyilkos története

Azért ez egy elég kemény menet volt…Már régebben is szemeztem a belőle készült filmmel, de egy kihívás miatt vettem rá magam a könyv olvasásásra.
A maga párbeszédnélkülisége, a hosszú leíró mondatok, a lassú történetvezetés adta az egész regény varázsát. Sosem gondoltam volna, hogy az érzelmek sokszínűségét és a világ apró-cseprő dolgait így lehet az illatok ezernyi tárházával szemléletetni. Egyszerre volt elképesztő, hátborzongató, de gyomorforgatóan szép.


Patrick Süskind: A parfüm

Patrick Süskind: A parfüm

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jean-Baptiste Grenouille a 18. század egyik legzseniálisabb és egyben legvisszataszítóbb jelensége, aki az illatok géniuszaként írta be magát korának történetébe. A sors fintoraként szag nélküli testtel, Párizs legbűzösebb negyedében, a halpiacon látta meg a napvilágot, ahol nem várta senki, így szeretet sem jutott neki. Pedig semmire sem vágyott jobban, minthogy szeressék, és kivívja az emberek elismerését. S mivel számára a világ illatok és szagok forgataga, megalkotta minden idők legtökéletesebb parfümjét. Az ellenállhatatlan szépség, a visszautasíthatatlan szeretet illatának forrása s legfontosabb alapanyaga azonban az emberi bőr, de Grenouille-t ez sem állíthatta meg.
A mindvégig hátborzongató történet olvasása közben lehetetlen eldönteni. A mű a zsenialitásról, a művészi tökély áráról, a magányról, a bűnről írott példabeszéd-e, vagy dermesztő horror. Egy biztos, hogy különös hangulatú regény, ellenállhatatlan olvasmány, amelyet lefordítottak több mint 40 nyelvre, és amely csaknem 20 millió példányban kelt el.
Hosszú ideig váratott magára, de végre elkészült a nagy sikerű regény filmváltozata is, amely máris meghódította a nemzetközi közönséget.