pveronika értékelése


pveronika>!
R. K. Ryals: Capture the World

Kislány koromban egyszer rátaláltam nagymamám „kincses szekrényére”, ahol a talán számára már nem is fontos, elfeledett dolgokat tartotta. A szekrényben lapult egy gyönyörű hógömb, amit amikor óvatosan a kezembe fogtam és megráztam, úgy éreztem, mintha egy csodálatos, aprócska világot tartanék a kezemben. Kicsit hasonló érzések öntöttek el amikor ezt a könyvet vettem a kezembe, azonban ebben a különleges történetben nem csak egy, hanem számtalan világnak válhattam részesévé. A csend világának, a képzelet világának, a papír világának, a tehetetlenség világának, a feledés világának és a feltétel nélküli szeretet világának.

Reagan egy visszahúzódó lány, jóformán barátok nélkül. Ennek legfőbb oka az, hogy rengeteg pletyka terjed az iskolában az édesanyjával kapcsolatban. Reagan anyukája egy tragédiát követően teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal. A trauma miatt egy olyan világba menekül, ahol minden rendben van, ahol utazásokon vehet részt, és a képzelete segítségével bejárhatja a Földet. Valaki azt mondja rá, hogy őrült, valaki lemond róla, de Reagan számára ő az az édesanya, akit feltétel nélkül, a világon mindennél jobban szeret. Sokszor ámulatba ejti a lányt anyukája hihetetlen képzelőereje, de nehéz. Nagyon nehéz valódi anya nélkül felnőni.

Egy napon aztán a gimnázium végzős kosárlabdasztárja, Matthew Moretti ül le mellé kémia órán. A fiú, aki csupán néhány házra lakik Reagan-tól, és akit egész életében csak messziről figyelt, most a barátja szeretne lenni, és elő szeretné csalogatni azt a lányt a rejtőzésből, aki valójában nagyon különleges, aki titokban origami birodalmat épít a szobájában, és aki olyan odaadással és szeretettel gondoskodik beteg édesanyjáról, ami példátlan. Matthew egy másik világba invitálja a lányt, a csend világába, és Reagan élete innentől örökre megváltozik…

Mindent szerettem ebben a gyönyörű és különleges könyvben. Matthew és Reagan lassan kibontakozó kapcsolatát, a leveleket, a videókat, az „utazásokat”, azt hogy az írónő micsoda gondossággal és tehetséggel nyúlt hozzá a kötetben szereplő rendkívül nehéz témákhoz, de legfőképpen azt, hogy ennek a történetnek igazi lelke volt, amely teljessé tette a szívemet. ♥

8 hozzászólás

R. K. Ryals: Capture the World

R. K. Ryals: Capture the World

„They called me a breakdown waiting to happen. He didn’t see a breakdown. He saw me.”

I see people. The way they travel through life like a blurred stream of light. I am one of them, these people, and we’re all light blasting together from one place to another. We’re all trying to be a part of the world, and yet not be a part of it. Like we’re trying to ball the world up into our hands and hold onto it. That’s me. Trying to capture it. The world. To keep it with me awhile before it goes away.

My mom is a traveler, and she takes me with her everywhere. I am ashamed. I am proud. I want to catch her and make the world stop spinning. Maybe make it spin backwards, so that she is changed.

The worst part is the fear I see when people look at me. As if I’m her. As if I’m going to be her. I’m not. But I wish I was. Because she doesn’t see our world. She has her own, and it’s beautiful.

Her life. Her extraordinary world.

My name is Reagan Lawson, a seventeen-year-old seasoned traveler without a passport.

My life. My origami world.

His name is Matthew Moretti. Senior basketball star, handsome, and as far from my complicated world as he can get, he surprises me with his interest, with the way he pulls me into a world I didn't want any part of.

Until now.

His life. His surprising world

Hirdetés