Amalthya P értékelése


>!
Amalthya P
E. Lockhart: Frankie Landau-Banks dicstelen tetteinek krónikája

Frankie Landau-Banks valószínűleg egy bűnöző lángelme zseniális pszichopata. Mennyi lekicsinylést kell annak lenyelnie, aki hasonló tettekre vetemedik, és mindent kockára tesz? Nekem eszembe sem jutott volna még az ötleteknek a csírája sem, nemhogy utánajárjak, tervezzek és meg is valósítsam – úgy, hogy közben még csak nem is a saját kezemet piszkítom be. Frankie egy olyan tökös csaj (és ezért a kifejezésért bizonyára a földbe döngölne engem), amilyenek mi mind szeretnénk lenni. Talán még a fiúk is.
Azt viszont meg kell mondjam, hogy nagyon másra számítottam. A fülszövegben említett bűncselekmények és akciók ugyanis konkrétan diákcsínyek. Komolyabbra számítottam, de így is nagyon élveztem – talán azért is, mert én is szerettem benne lenni a különféle csínyekben, de nálunk szó sem volt titkos társaságról.
A szereplőkről nem sok mindent lehet elmondani. Csak Frankie és Alpha vívták ki az elismerésem, a többiek mind olyan kis jelentéktelenek voltak. Még Matthew is, Frankie nagy szerelme. Alphának igaza volt abban, hogy Matthew papucs, csak épp nem Frankie lába alatt.
Ami igazán különlegessé tette a könyvet, az a regény narrálása. Többnyire Frankie szemszögéből követhetjük végig az eseményeket, de nem E/1-ben, és ez lehetőséget ad a szerzőnek arra, hogy olyan dolgokat is az olvasó elé tárjon, amire Frankie csak később jön rá.
A nyelvezete sem épp a legegyszerűbb: fáradt aggyal inkább olvass mást, mert erre a könyvre folyamatosan koncentrálni kell, különben elsiklasz az oly fontos részletek fölött.
A Frankie Landau-Banks dicstelen tetteinek krónikája egy diákcsínyekről és egy titkos társaságról szóló ifjúsági regény, és egyáltalán semmiben nem hasonlít E. Lockhart másik, magyarul is megjelent könyvéhez, A hazudósokhoz. Úgy kezdjetek neki, hogy nem vártok olyan szintű komolyságot, olyan eszméletlen csattanót, csak egy kis könnyed szórakozást kerestek, és akkor tetszeni fog.

1 hozzászólás

E. Lockhart: Frankie Landau-Banks dicstelen tetteinek krónikája

E. Lockhart: Frankie Landau-Banks dicstelen tetteinek krónikája

Frankie Landau-Banks 14 évesen:
Vitaklub.
Apukájának Nyuszifül.
Egy mérsékelten kocka-hajlamú lány egy nagyon elit bentlakásos iskolában.

Frankie Landau-Banks 15 évesen:
Az alakja észbontó.
A nyelve felvágva.
A harci kedve feltüzelve.
És az új fiúja a végzős, lenyűgözően lökött, szavakért bolonduló Matthew Livingston.

Frankie Landau-Banks 16 évesen:
Már nem olyan lány, akinek nemet lehet mondani.
Különösen nem akkor, ha ez a nem azt jelenti, hogy kizárják a barátja szigorúan fiúknak fenntartott titkos társaságából.
Nem akkor, ha a volt pasija itt is, ott is váratlanul felbukkan.
Nem akkor, ha tudja, mindegyiküknél okosabb.
Nem akkor, ha tudja, hogy Matthew hazudik neki.
És nem akkor, amikor annyi akciót végre lehet hajtani.
Frankie Landau-Banks valószínűleg egy bűnöző lángelme.
Ez a történet azt meséli el, hogyan vált azzá.

Hirdetés