Razor P értékelése


Razor P>!
Nemes István (szerk.): Lélektánc

Úgy általában: a Lelektánc kissé felemás hatást gyakorolt rám, a kötet közepén lévő történetek többnyire az egynek jó volt, vagy a felejtősebb kategóriákba estek, de a két Reiner-novella, és Rowland regénye (na mondjuk bennük ritkán csalódok) bőven kárpótoltak.
John Caldwell: Lélektánc /regény/: Az ifjú Skandar Graun kalandjait bemutató regénysorozat első része kicsit nyögvenyelősen kezdődött. Bár elsőre vicces volt az ifjú ork, de a történet érzésem szerint túl lett húzva, igazán csak a fülszövegben is említett (no meg A Káosz Szavából is ismert) elsőáldozástól indult be igazán. Szóval messze nem a legjobb SG-sztori, de úgy tekintek rá, mint bevezetésre a következő részekhez.
Benjámin Rascal: A lélekölő: Rascal humoros írásait én személy szerint bírom. Ez viszont nem azok közé tartozik, elég nehezen is csúszott le. Egy vár szinte teljes lakosságát kiírtotta a lélekölőnek nevezett lény. A novella a maroknyi túlélő, közülük is a Fiút emelve a középpontba, nem épp hagyományos értelemben vett harcát mutatja be.
Eve Rigel: A lélek rejtelmei: Egy démonokat szolgáló rabszolgalány története. Különösebb hatást nem tett rám.
Andrew Field: Lélekharang: Az első fejezetnél még vakartam kicsit a fejem, hogy most mi is van ezzel a bűnevővel, de aztán szép lassan beindult a sztori, és egész megtetszett ez a kisregény. Egy magát elátkozottnak tartó család két fiatal tagja kéri a bűnevő segítségét: ha sikerül egyesíteniük egy közeli szigeten fekvő lány testét a lelkével, megtörik a család szerencsétlenségét okozó átok. A történet innét hagyományos kincset megszerez, szörnyet legyak fantasynek tűnhet, de azért tartogatott érdekes fordulatokat még a végén is. Csak az a sok idegen család és fajné, no, azokon lehetett volna finomítani.
Jud Lorin: Szentjánosbogarak: Egy vadász páros története, akiknek a szentjánosbogarakkal gyűlik meg a gondja. Hát ez is elég felejtős írás volt.
Raoul Renier: A párviadal Sejtettem, hogy Kornya Zsoltban ezúttal sem csalódok. A két, Sötét Mersant világában játszódó történet közül az első két boszorkány, egy fiatal nő és öreg férfi nem épp szokványos párviadalát mutatja be. A sztori bővelkedik a leírásokban, amikért nem vagyok mindig oda, de itt segítettek elmerülni a történetben.
Raoul Renier: A rémálom: Ahogy fentebb említettem, ez a novella is Sötét Mersant világán játszódik. Mivel elég rövid, így a sztorit nem lőném le, a cím körül forog, maradjunk ennyiben.
Douglas Rowland: Az igaz lélek /regény/: A kötetet záró regény is Kornya Zsolthoz kapcsolódik, mivel az ő általa megteremtett Saint Sangué-ban, ismertebb nevén A vér városában is játszódik. A történet egy visszatérő démon körül forog: az ördöngős Pierre atyának súlyos árat kellett fizetnie jó pár évvel ezelett, ráadásul nem is sikerült a démont kiűznie a megszállt fiú testéből. Az csupán egy Saint Sangué-ban élő orvosnak sikerült, de megjövendölték a visszatérését. A jelek arra mutatnak, hogy az előrejelzés igaznak bizonyult, így Pierre-t a helyszínre küldik. Többet nem is mondanék a sztoriról, bővelkedett fordulatokban, ráadásul Rowland nagyon jól eltalálta mind a középkori, mind Saint Sangué nyomasztó hangulatát.

2 hozzászólás

Nemes István (szerk.): Lélektánc

Nemes István (szerk.): Lélektánc

Az ifjú Skandar Graun és mestere a vándorló Yvorl-papok szokványos mindennapjait élik: a Rontás Erdejében bujkálnak, gyanútlan utazókat támadnak meg, rabolnak ki és áldoznak fel a Káosz istenének. Netar azonban egyre többet bosszankodik tanítványa miatt; a p kölyök túlságosan nehézfejű, nyolcéves korára még egyetlen vacak varázslatot W sem sikerült elsajátítania, minden gondolata a zabálás körül forog, és oly gyámoltalan, oly pipogya, hogy még egy hatéves ork kislány is elpüföli. A vén pap rádöbben, hibát követett el azzal, hogy embernek – akarta nevelni félork gyámolítottját, hiszen az ork vér nyilvánvalóan kiütközik… Radikális lépésre szánja el magát, ám mielőtt megléphetné, Skandar Graun számára bekövetkezik az a nevezetes elsőáldozás, amikor Yvorl megmutatja neki magát. Ettől kezdve minden megváltozik…

John Caldwell régóta várt műve mellett még egy komor hangvételű regény, Doglas Rowland: Az igaz lélek c. története található ebben a kötetben, valamint Benjamin Rascal, Eve Rigel, Jud Lorin, Andrew Field és Raoul Renier taglalják novelláikban a lélek mélységeit és visszásságait.