Szanya értékelése


>!
Szanya
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Az angyalos házat még nem olvastam, csak egy kis karácsonyi hangulatra vágytam, amit nem feltétlenül úgy kaptam meg ettől a könyvtől, ahogy vártam, de azért megérte elolvasni.

Fábián Janka könyveiben imádom azt, hogy a szereplők szemszögéből látok mindent, szinte természetesnek vélem a korabeli divatot, az 1890-es évek városligeti nyüzsgését, a lovas kocsikkal felfedezhető, havas Budapestet. A Karácsony a ligetben olvasásakor én is a szereplőkkel együtt sétáltam a behavazott Városliget fái között, siklottam a jégen, láttam az angyalkának beöltözött gyerekeket korcsolyázni, sőt még a sült gesztenye ízét is éreztem a számban. Mert Fábián Janka ebben remek, nagyszerűen adja át nem csak a szereplők, de a korszak hangulatát is, így még hitelesebb lesz az egész és a karaktereket is könnyebben a szívünkbe zárjuk. Habár ilyen szempontból nem okozott csalódást az a novella, a váratlan fordulatok, egy számomra oda nem illő erotikus (?) jelenet és a nem éppen boldog vég kicsit kizökkentett a hangulatból, de ezt igazán nem vethetem az írónő szemére. Az biztos, hogy minden kiegészítő rész vagy novella után egyre inkább kíváncsi leszek a Fábián Janka által teremtett egész világra.


Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Fábián Janka újabb rövid története ismét Az angyalos ház szereplőihez tér vissza. Ezúttal az „Angyalok” idősebb nemzedékét, azaz a három Thury nővért láthatjuk viszont, húsz évvel a regény történései előtt. A főszereplő ezúttal Joli – a későbbi Joli néni – aki itt még csak tizenhét évesen élete talán legmeghatározóbb napjait éli át 1890 karácsonyán, és 1891 első hónapjában. Egy vidéki tanítóval átélt rövid, tragikus szerelme megvilágíthatja az olvasók előtt a nővéreihez való későbbi viszonyának a gyökereit, mint ahogyan azt is, hogyan válhat egy viharos szerelmi háromszög egyik áldozatából később a következő nemzedékek számára példakép.
A novellában más régi ismerősökkel is találkozhatunk: például a valóságban is létezett Rohonczy Gedeonnal, vagy Paál Ödönnel, Hilda és Márti édesapjával.
A karácsonyi történet nem végződik boldogan, ám a három lány későbbi sorsát ismerve mégis reménnyel és elégtétellel tölthet el minket.

Századvégi idill és dekadencia.

Hirdetés