wzsuzsanna P értékelése


>!
wzsuzsanna P
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Hamar rájöttem, hogy ez nem az a fajta könyv, amit a buszon apránként fogok olvasgatni, hanem amihez leülök, és addig nem állok fel, amíg a végére nem értem. Elképesztően erős a hangulata, pedig a szöveg rövid és látszólag egyszerű, mégis azon kaptam magam, hogy szinte miden oldalon találok olyan idézetet, amit ki akarok írni magamnak. Én is kihangsúlyoznám, hogy ahhoz képest, hogy egy ifjúsági regény, szinte szépirodalmi igényességű szöveget kapunk, és mellette nagyon mély tartalmat. Hálám @efenera -nak, hogy kölcsönadta, de azt hiszem, szereznem kell egy saját példányt is.:)

3 hozzászólás

Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenhat éves Leo átlagos kamasz: jól elvan a haverokkal, szeret focizni, motorozni és iPod-ozni. Iskolába csak muszájból jár, a tanárokat afféle kihalásra ítélt furcsa fajnak tekinti, és alig várja, hogy ezt az új történelemtanárnak is a tudomására hozza. Az új tanár azonban más, mint pedagóguskollégái. Szemében különös fény gyúl, amikor magyaráz, és különös, lelkiismeretébresztő hatással van diákjaira. Leóban hatalmas erők feszülnek, csak a fehérség fog ki rajta. A fehérséggel, a hiány, a veszteség színével Leo a szerelem, a szenvedély és a vér színét, álmainak szerelme, Beatrice haja vörösét fordítja szembe. Amikor azonban megtudja, hogy Beatrice beteg, s hogy betegségének valamiképpen a gyűlöletes fehérséghez is köze van, Leo önvizsgálatra kényszerül. Hogyan tovább? Mihez kezd eztán az álmaival, és mihez az erejével?

A Fehér, mint a tej, piros, mint a vér – a harmincas éveinek elején járó középiskolai tanár, Alessandro D’Avenia első regénye – az elmúlt év talán legnagyobb könyvsikere volt Olaszországban, és tucatnyi nyelvre lefordították már. Megható, de egy cseppet sem érzelgős, könnyű, de egy cseppet sem súlytalan mű – nagyszerű olvasmány.

Hirdetés